Uber dient officiële aanvraag in voor beursgang in New York

Het beursdebuut van het bedrijf achter de taxi-app belooft een van de grootste beursgangen in de geschiedenis te worden.

Een telefoon met de Uber-app.
Een telefoon met de Uber-app. Foto Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Uber heeft donderdag een officiële aanvraag ingediend bij de Amerikaanse autoriteiten om de stap naar de beurs in New York te zetten. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het bedrijf achter de taxi-app zou volgens de financiële pers mikken op een bedrijfswaarde van 90 à 100 miljard dollar (zo’n 80 à 90 miljard euro).

Uit de aanvraag blijkt dat Uber vorig jaar een omzet behaalde van 11,2 miljard dollar (9,9 miljard euro), en een verlies draaide van 1,8 miljard dollar. Maandelijks maken 91 miljoen mensen gebruik van het platform, waarmee gebruikers een taxichauffeur kunnen bestellen zonder tussenkomst van een traditioneel taxibedrijf. Uber had eind vorig jaar bijna 8 miljard dollar schulden. Dat bedrag gaat nog oplopen, verwacht het bedrijf, zolang het zijn activiteiten blijft uitbreiden.

Lees ook: Wie durft er in 2019 nog naar de beurs?

De aandelen in het Amerikaanse concern zullen verhandeld worden onder het beurssymbool UBER. Banken Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Merill Lynch, Barclays en Citigroep gaan Uber helpen bij zijn beursdebuut. Wanneer de Uber-aandelen voor het eerst aangeboden worden, is nog niet bekend. Persbureaus spreken over een mogelijke beursgang in mei.

Eind vorige maand maakte Uber-concurrent Lyft al zijn opwachting op de New Yorkse beurs. Dat concern leek het aanvankelijk goed te doen - op de eerste dag steeg het aandeel met ongeveer 10 procent - maar staat nu ruim 10 dollar onder de introductiekoers van 72 dollar per aandeel. Persbureau Reuters meldde woensdag dat vanwege dat tegenvallende resultaat ook de verwachtingen voor Uber zouden zijn bijgesteld. De banken schatten de waarde van het bedrijf eerst nog op 120 miljard dollar, 20 tot 30 miljard hoger dan nu.