Trump en familie na Rusland-onderzoek nog niet uit vizier justitie

Onderzoeken naar trump c.s. Van zwijggeld voor vermeende maîtresses tot illegale donaties aan de campagne of beëdiging: president Trump & co kennen genoeg juridische perikelen.

„Volledig vrijgepleit” acht Donald Trump zichzelf sinds speciaal aanklager Mueller vorige maand zijn Rusland-onderzoek afrondde. Maar de juridische problemen van de Amerikaanse president zijn daarmee niet over. Naast Muellers onderzoek – waarvan een dezer dagen een geredigeerd eindrapport openbaar wordt – zijn Trump (en zijn familie) onderwerp van verscheidene andere, lopende onderzoeken. Deze zijn strafrechtelijk én civiel van aard, en worden uitgevoerd op zowel federaal als op het niveau van de staten. Ze beslaan zowel zakelijke activiteiten van vóór zijn overstap naar de politiek, als rond zijn verkiezing als na zijn aantreden. Een overzicht:

1 Donald J. Trump Foundation

De liefdadigheidsstichting van de presidentiële familie wordt door de openbaar aanklager van de staat New York civiel-rechtelijk onderzocht wegens een „schokkend patroon aan illegaliteit”. Eind 2018 werd een akkoord getroffen met justitie om de stichting gecontroleerd op te doeken, maar de zaak loopt door. Trump en kinderen krijgen mogelijk boetes wegens illegaal gebruik van fondsen. Mogelijk ook voor Trumps presidentsrace: dat zou in strijd zijn met regels voor campagne-financiering. Als belastingen blijken te zijn ontdoken, kan het onderzoek strafrechtelijk worden.

2 Rebuilding America Now

Deze ‘super-PAC’, een vehikel om campagnegiften te werven, wordt onderzocht door aanklagers in New York. Er zijn geen (openbare) aanklachten geformuleerd. Wel scheen Mueller er in enkele onderzoeksstappen licht op. Het federale, strafrechtelijke onderzoek richt zich, volgens The New York Times, met name op oud-campagnemanager Paul Manafort. Hij zou mogelijk donaties uit Qatar of andere landen in het Midden-Oosten naar de super-PAC hebben geleid. Dat is verboden.

3 Trump Organization

Verschillende zakelijke activiteiten van Trumps bedrijf worden civiel-rechtelijk onderzocht door aanklagers in New York. Het gaat onder meer om de mislukte aankoop van een footballteam en mogelijke gesjoemel met verzekeringspolissen en leningen rond bouwprojecten. Trumps huisbank Deutsche Bank heeft erkend dat het in maart 2019 gedagvaard is om documenten over te dragen.

4 Karen McDougal en Stormy Daniels

Twee vrouwen die stellen affaires te hebben gehad met Trump vóór zijn presidentskandidatuur, kregen zwijggeld van diens fixer-advocaat Michael Cohen. Die heeft dit in zijn eigen proces gezegd toen hij schuld bekende aan het schenden van campagneregels en aan andere financiële misdrijven. Een civiel, federaal onderzoek naar Trumps mogelijke rol bij deze schending van campagnewetten loopt bij het zuidelijk district van New York.

5 Summer Zervos

Oud-deelneemster aan Trumps reality-tv-show The Apprentice. In campagnejaar 2016 verklaarde ze door hem seksueel lastig gevallen te zijn, Trump noemde haar „een leugenaar”, waarna zij hem in New York aanklaagde voor laster. Als Trump gedwongen wordt hierover een beëdigde verklaring af te leggen, kan dat een risico voor hem worden. Zoals zijn voorganger Bill Clinton in de jaren negentig niet in een impeachment-procedure belandde door een affaire met een stagiaire, maar door zijn valse verklaringen hierover.

6 Het inauguratie-comité

Voor de viering van Trumps beëdiging, begin 2017, werd een recordbedrag van 107 miljoen dollar opgehaald. Federale en staatsaanklagers onderzoeken wie er schonk, of deze donateurs gunsten terugvroegen of terugkregen en waaraan het geld is uitgegeven. Buitenlanders mogen niet doneren, wat mogelijk wel gebeurd is. 1,5 miljoen belandde bij Trumps hotel in Washington dat rond de inauguratie de kamerprijzen mogelijk opvoerde.

7 De belastingen

De president weigert aangiften uit zijn tijd als zakenman te openbaren, omdat de fiscus deze nog „in herziening” zou hebben. The New York Times zette afgelopen najaar uitvoerig uiteen hoe Trump, zoals meer rijken in de VS, al decennia zijn belastingdruk handig laag houdt. De belastingdienst van de staat New York maakte in oktober bekend de aantijgingen te onderzoeken. Ook ambtenaren van de stad bekijken zijn fiscale geschiedenis.

8 Emolumenten

Archaïsche bepalingen in de grondwet verbieden de president geld aan te nemen van buitenlandse partijen. Activisten hebben zaken aangespannen tegen Trump waarin ze stellen dat hij deze emolumenten-clausules schendt, doordat hij zijn bedrijven niet ver genoeg op afstand plaatste. Zo verdienen Trumps hotels geld aan buitenlandse gasten, onder wie regeringsfunctionarissen en diplomaten. Een zaak ligt voor bij een Hof van Beroep in Virginia.

9 Illegale werknemers

Op Trumps golfclubs en in zijn hotels werkten meerdere illegalen. Volgens advocaten van deze werknemers onderzoeken de FBI en aanklagers of hierbij gesjoemeld is met hun papieren.

10 Roger Stone

Flamboyante vertrouweling van Trump die in Muellers net belandde. Werd begin 2019 gearresteerd en is aangeklaagd voor het beïnvloeden van getuigen en liegen tegen het Congres (over contacten met klokkenluiderssite WikiLeaks). Federale aanklagers in Washington willen hem begin november laten terechtstaan.