Tot 6 jaar cel voor leden Tilburgse hennepbende

Bendeleider Ton K. runde in Tilburg een crimineel familiebedrijf en exploiteerde zo´n twaalf hennepkwekerijen.

Hennep-stekjes in potten bij een hennepkwekerij tijdens een politieactie.
Hennep-stekjes in potten bij een hennepkwekerij tijdens een politieactie. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Vijftien leden van een Tilburgse hennepbende hebben donderdag gevangenisstraffen gekregen tot zes jaar. De hoogste straf was voor bendeleider Ton K. De andere straffen varieerden van drie jaar cel tot 120 uur werkstraf.

K. runde een crimineel familiebedrijf en exploiteerde samen met onder meer zijn zoon, vader en broers ongeveer twaalf hennepkwekerijen. De rechtbank spreekt over een „omvangrijk en georganiseerd productieproces”. Zo werden ook hennepknippers veroordeeld, een elektricien en mensen die de hennepkwekerij opbouwden. Ook is een medewerker van de milieustraat veroordeeld die „tegen betaling een oogje toekneep wanneer hennepafval werd gedumpt”.

Lees meer: Rechtszaak toont moeizame Brabantse aanpak hennephandel

Getuige

De zaak kwam in 2012 aan het licht toen bendelid Alain S. zich bij de politie meldde. Hij runde negen jaar de dagelijkse gang van zaken maar wilde na een bedreiging van Ton K. uit deze criminele wereld stappen. In 24 verhoren op wisselende locaties heeft hij de politie verteld over de hennepteelt in en om Tilburg en over de criminele organisatie. Hij gaf hiermee „een tamelijk unieke inkijk” in de Tilburgse hennepwereld, aldus de rechtbank. De zaak kreeg de codenaam Heemskerck.

S. hoeft de cel niet meer in, ondanks een eis van drie jaar gevangenisstraf van het Openbaar Ministerie. De rechtbank noemde de eis donderdag „onbegrijpelijk”. S. zit in een getuigenbeschermingsprogramma en gevangenisstraf zou het traject „ernstig verstoren”. „Hij heeft twee jaar in onzekerheid verkeerd, en in die jaren met zijn gezin in isolement geleefd onder strenge vrijheidsbeperkende aanwijzingen. Sinds enige tijd hebben zij met een nieuwe identiteit een nieuw bestaan opgebouwd, waarbij zij geen contact mogen hebben met familie of vrienden.” Daarom legde de rechtbank een gevangenisstraf op gelijk aan het voorarrest van 248 dagen.

In Tilburg zouden tussen de zeshonderd en negenhonderd hennepplantages worden gerund, bleek uit een onderzoek in 2014. Naar schatting zijn dagelijks zo’n 2.500 personen dagelijks actief in deze sector. In de stad zou jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen euro verdiend worden met de illegale teelt van hennep.

Lees meer over: Tilburg wietstad