Talibaan: Rode Kruis en WHO niet meer welkom in Afghanistan

De hulporganisaties zouden „verdachte” activiteiten hebben ontplooid tijdens inentingscampagnes, aldus de Talibaan.

Een Afghaanse man in een rolstoel bij een auto van het Rode Kruis in de hoofdstad Kabul.
Een Afghaanse man in een rolstoel bij een auto van het Rode Kruis in de hoofdstad Kabul. Foto Jawad Jalali/EPA

De Talibaan staan het Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet langer toe hulp te verlenen op hun grondgebied in Afghanistan. Dat heeft de terreurbeweging donderdag aangekondigd, melden internationale persbureaus. De hulporganisaties zouden „verdachte” activiteiten hebben ontplooid tijdens inentingscampagnes tegen polio.

Wat de hulporganisaties nu gaan doen, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt tegen persbureau AFP dat de organisatie haar activiteiten in Afghanistan voorlopig staakt, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Volgens een andere persvoorlichter daarentegen blijft het Rode Kruis „toegewijd aan Afghanistan”, aldus persbureau Reuters. De WHO heeft nog niet gereageerd.

De Talibaan zeggen niet wat het Rode Kruis en de WHO precies verkeerd gedaan hebben. Zij zouden zich „niet hebben gehouden aan afspraken”, is het enige dat de radicaal-islamitische beweging kwijt wil. Andere hulpverleningsgroepen mogen van de Talibaan wel doorwerken in Afghanistan. Woordvoerders van het Rode Kruis zeggen dat ze willen gaan praten met de Talibaan om het probleem op te lossen.

Polio

Het is niet de eerste keer dat de Talibaan en het Rode Kruis met elkaar overhoop liggen. Vorig jaar augustus zegden de jihadisten al afspraken over veiligheidsgaranties met het Rode Kruis op. Daarop staakte de organisatie haar activiteiten, om die in oktober na gesprekken met de Talibaan weer te hervatten.

De Talibaan hebben de controle over ongeveer de helft van het Afghaanse grondgebied. Ze plegen geregeld aanslagen in het land, waar het Rode Kruis en de WHO eerder dit jaar een inentingscampagne tegen polio aftrapten. Afghanistan is een van de weinige plekken op aarde waar het virus, dat bij kinderen voor verlamming kan zorgen, nog voorkomt. Veel Afghanen hebben amper toegang tot medische zorg. Het Rode Kruis zit met ongeveer 1.000 medewerkers in het land en hielp er vorig jaar naar eigen zeggen 140.000 patiënten.