Staatsgreep die ontplofte

Soedan Tienduizenden betogers hoopten op een omwenteling. Maar de nieuwe leider is de vicepresident.

Soedanezen gingen donderdag in de hoofdstad Khartoum de straat op toen het afzetten van president Omar al-Bashir bekend werd.
Soedanezen gingen donderdag in de hoofdstad Khartoum de straat op toen het afzetten van president Omar al-Bashir bekend werd. Foto Ashraf Shazly/AFP

Bij de staatsgreep van donderdag in Soedan haperde er iets: nadat soldaten om vijf uur in de ochtend het gebouw van de staatstelevisie hadden bezet en een spoedige aankondiging van de nieuwe machthebbers hadden beloofd, bleef het urenlang stil. Intussen deden allerlei geruchten de ronde over de arrestatie van vicepresident Awad Mohamed Ibn Ouf en andere hooggeplaatsten in het regime van president Omar al-Bashir.

Groot was daarom de verbazing toen eindelijk de langverwachte aankondiging kwam. Er was geen sprake van een omwenteling, van een revolutie van onderop; de nieuwe machthebber bleek Bashirs naaste medewerker Awad Mohamed Ibn Ouf.

De factie in het Soedanese leger waarvan soldaten eerder deze week partij kozen voor de demonstranten, lijkt buitenspel gezet. De soldaten uit de lagere rangen zijn overvleugeld door de trouwste medewerkers van Bashir.

Behalve Ibn Ouf lijken de strijders van de Rapid Support Force van Mohamed Hamdan Daglo, alias Hemetti, een rol te hebben gespeeld bij het veilig stellen van Khartoum voor de nieuwe machthebbers. En dat gebeurde vermoedelijk in de uren dat de Soedanezen zaten te wachten op de aankondiging van het leger.

Tienduizenden inwoners van de hoofdstad trokken na de eerste aankondiging jubelend door de straten. Na de rede van Awad Mohamed Ibn Ouf sloeg de vreugde om in woede. De volksrevolutie was verraden door de leiders van de veiligheidstroepen.

Bashir had begin dit jaar, toen de betogingen net waren begonnen, de demonstranten „ratten die terug moeten naar hun holen” genoemd. „Ze zeggen dat het leger de macht van mij moet overnemen”, zei hij op een bijeenkomst met soldaten over de demonstranten. „Geen enkel probleem. Als de verandering komt in de vorm van iemand in een legeruniform hebben we daar geen enkel bezwaar tegen.”

Lees ook hoe Bashir aan de macht kwam: Slinks en vanuit het duister trok hij alle macht naar zich toe

Overgangsperiode

De nieuwe machthebber Ibn Ouf kondigde een overgangsperiode aan van twee jaar waarin een militaire raad het land zal besturen. In die raad is „plaats voor consultatie met burgers”. Voor drie maanden zal de noodtoestand gelden en er wordt een nieuwe grondwet geschreven. Verder kondigde hij een staakt-het-vuren af in de oorlogen in Darfur en de Nuba-bergen. Het is onduidelijk of Ibn Ouf ook president wordt.

Als sterkste veroordeling van Bashir noemde hij de corruptie onder diens regime. Ibn Ouf sprak niet over de vermeende oorlogsmisdaden die werden begaan bij de oorlog in Darfur, waarvoor Bashir is aangeklaagd door het Internationale Strafhof. Ibn Ouf was zelf nauw betrokken bij die oorlog.

Ondanks de avondklok van het leger bivakkeerden donderdagavond en vrijdagochtend nog steeds duizenden Soedanezen bij het ministerie van Defensie in Khartoum. Ze roepen op tot een massagebed. Ook in de steden Atbara en Wad Medani vinden protesten plaats.

Dit artikel is geactualiseerd op 12-04-2019 om 13.50 uur