Soedanese minister van Defensie gaat militaire raad leiden

Eerder kondigde de minister aan dat president Omar al-Bashir was afgezet en dat een militaire raad het bestuur van het land overneemt.

Minister van defensie Awad Mohamed Ahmed ibn Auf in maart.
Minister van defensie Awad Mohamed Ahmed ibn Auf in maart. Foto Ashraf Shazly/AFP

De Soedanese minister van Defensie Ahmed Awad Ibn Auf gaat de militaire raad voorzitten die het land de komende twee jaar gaat leiden. Generaal Kamal Abdul Murof Al-Mahi wordt zijn rechterhand. Beelden van de beëdiging van de twee mannen werden donderdagavond uitgezonden door de staatstelevisie, aldus persbureau Reuters.

Eerder op de dag kondigde minister Ibn Auf de afzetting van president Omar al-Bashir aan. Hij liet weten dat een militaire raad het bestuur van het land zou overnemen. Na twee jaar worden „vrije en eerlijke” presidentsverkiezingen gehouden, beloofde hij.

Lees ook: Na drie maanden rellen grijpt leger van Soedan in

De verklaring leidde tot kritiek van de belangrijkste protestgroep in het land, de SPA. De groep riep zijn achterban op door te gaan met demonstreren tot „het gehele regime” is verworpen. De SPA vreest dat een gelijkgestemde van Omar al-Bashir aan de macht komt waardoor zijn afzetting geen echte gevolgen zal hebben.

Coup

Ibn Auf kondigde behalve het afzetten van de president een pakket van maatregelen aan. Zo gaat de noodtoestand drie maanden gelden, schortte hij de grondwet op en sloot hij het luchtruim boven Soedan voor zeker 24 uur. Ook stelde hij een avondklok in tussen 22.00 uur en 04.00 uur.

Al zeker drie maanden gingen betogers de straat op om te demonstreren tegen het regime van president Bashir die al dertig jaar aan de macht was. De demonstranten hielden de afgezette president verantwoordelijk voor grootschalige inflatie en voedseltekorten in het land. In februari riep hij de noodtoestand uit vanwege de grootschalige onrust. Volgens Human Rights Watch zijn bij de protesten zeker zeventig mensen omgekomen.