Opinie

Piranhavoetbal

Ik heb niet veel verstand van totaalvoetbal, maar ik voel op mijn klompen – die ik trouwens ook niet heb – dat de Oranje-selectie de totaalvoetbaltheorie nooit zo dicht naderde als dinsdag in Alkmaar tijdens de eerste helft van Nederland-Chili. Iedereen kan nu wel ‘Ajax’ en ‘jaren zeventig’ gaan roepen, maar ik had het over de selectie, het nationale elftal. Dat kwam nog nooit zo dichtbij het totaalvoetbal van Michels en Cruijff.

U ziet, hoop ik, dat ik mij tussen de eerste en tweede zin in het totaalvoetbal ondergedompeld heb. De lijst kenmerken die dat opleverde, heb ik naast het spel van dinsdagavond gelegd.

Flexibele spelers die niet op hun positie gemetseld zitten. Check. 4-3-3-opstelling. Check. Een keeper die als laatste man fungeert. Check. Soms de bal naar achteren passen om hem diep te kunnen spelen. Check. Doen wat je ziet, en niet wat je niet ziet. Vermoedelijk check. Als de een iets begint, verplaatst de ander zich in haar actie en ondersteunt die. Check.

Over de essentie van totaalvoetbal zei Cruijff in Mijn voetbal dat naast het individuele talent van de spelers de groepsdiscipline belangrijk is, en: ‘Het kan niet zo zijn dat iemand in zijn eentje gaat jagen. Dan werkt het niet. Als iemand een actie start dan moet het team meteen als geheel gaan schakelen.’ Check. Check. Checkerdecheck.

Los van het totale karakter ervan, is het vrouwenvoetbal veel beter te volgen dan dat waar-is-de-bal-nu-weer-spelletje dat de mannen brengen. Als het mij daar al lukt om de bal vijf minuten aaneengesloten te volgen, wordt het spel weer stilgelegd omdat er op een onbewaakt stuk voetbalveld eentje ligt te gillen omdat hij wel of niet door een andere speler is gebeten. Dan moet de VAR weer van stal, is de bal weer nergens te bekennen en het spelritme ook foetsie. Hocuspocusvoetbal. Iedereen gespannen op de tribunes. Iedereen gespannen op het veld. Nogal wiedes dat ze na afloop bushokjes in elkaar timmeren.

Bij de vrouwen zijn de bewegingen soepel en doordacht. Ze spelen als team, niet als individuele sterren. Van de Sanden bedankt met een duimpje voor een mooie pass. Als Miedema per ongeluk een overtreding maakt, gaat ze checken of de ander in orde is. De VAR, die dinsdag debuteerde bij het internationale vrouwenvoetbal, kwam maar één keer in actie om te zien of er een elleboog was uitgedeeld. Natuurlijk niet gekke VAR, dit is vrouwenvoetbal, hier wordt gespeeld om het spel, niet om de kaarten.

Het verschil tussen kijken naar mannenvoetbal en vrouwenvoetbal is als het verschil tussen kijken naar piranha’s of dolfijnen. Geef mij maar dolfijnenvoetbal. Cruijff zou het vast ook wel weten. Als die in Alkmaar langs het veld had gestaan, had hij, handen diep in de zakken, vast iets gezegd als: Kijk, dat bedoel ik. Daar heb ik vijftig jaar met piranha’s op zitten trainen. Dan zou hij naar Wiegman lopen om haar te feliciteren en zou er later een foto komen van het totale elftal, inclusief medewerkers en Cruijff in het achterste rijtje.

Carolina Trujillo is schrijfster.