Oorlogsroman ‘Alles komt goed, altijd’ beste kinderboek 2018

Woutertje Pieterse Prijs ‘Alles komt goed, altijd’ is de verrassende winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2019. Het boek is „aangrijpend”, „onsentimenteel” en „hoopvol”, aldus de jury.

Het winnende boek en schrijfster Kathleen Vereecken.
Het winnende boek en schrijfster Kathleen Vereecken. Foto ANP/Kippa

Het kinderboek Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2019 gewonnen, voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar. De jury koos voor een „aangrijpend boek waarin met onsentimentele, kinderlijke blik naar de rafelranden van de oorlog wordt gekeken”. In het boek wordt de Eerste Wereldoorlog beleefd door een jong meisje uit de Vlaamse stad Ieper. De prijs, met 15.000 euro de grootste voor jeugdliteratuur in Nederland, is donderdagmiddag uitgereikt in Amsterdam.

De bekroning werd daar ontvangen als een verrassing. Alles komt goed, altijd werd als outsider gezien, want het boek kreeg bijna geen recensies en moest het opnemen tegen grote namen uit de jeugdliteratuur. Genomineerden als Gideon Samson (Zeb.), Bart Moeyaert (Tegenwoordig heet iedereen Sorry) en Marjolijn Hof (Lepelsnijder) kregen voor eerder werk al vaak prijzen en hun boeken werden hogere kansen toegedicht.

Schrijver Vereecken en illustrator Peys, beiden uit Vlaanderen, delen het prijzengeld. Eerder ontving schrijver en scenariste Kathleen Vereecken (1962) voor haar historische roman Ik denk dat het liefde was (2010) de Boekenleeuw, de voornaamste kinderboekenprijs van Vlaanderen. Voor Charlotte Peys (1987) is het de eerste prijs; Alles komt goed, altijd is het tweede boek dat zij illustreerde.

Net als in 2017, toen de Woutertje Pieterse Prijs naar Stella, ster van de zee van Gerda Dendooven ging, is nu een boek bekroond dat refereert aan een actueel thema. Waar Dendooven een parabel over migratie schreef, vertelt Vereecken hoe mensen op drift raken door oorlogssituaties en stelt zo de vanzelfsprekendheid van geluk aan de kaak. De jury waardeerde met nadruk de hoopvolle toon waarop dit onderwerp voor het voetlicht komt. Vorige week werd in NRC negatiever geoordeeld: Vereeckens zinnen waren „zo gepolijst en doordacht dat de (volwassen) auteur er nadrukkelijk doorheen klinkt”. Vorig jaar won Lampje van Annet Schaap de Woutertje Pieterse Prijs – evenals de Gouden Griffel, die komend najaar weer wordt uitgereikt.