Ook de coalitie is ongeduldig tegenover Grapperhaus

De Kamer maakt het minister Grapperhaus lastig in het strafbeschikkingsdossier. Forum blijft bewust dubbelzinnig over zijn Nexit-standpunt. In de luwte van een landbouwdebat wordt een tweestrijd in de coalitie zichtbaar. En de NOS hield een Europees lijsttrekkersdebat dat niemand ooit zal zien.

De Kamer maakt het minister Grapperhaus lastig in het strafbeschikkingsdossier. Forum voor Democratie blijft bewust dubbelzinnig over zijn Nexit-standpunt. In de luwte van een landbouwdebat wordt een tweestrijd in de coalitie zichtbaar. En de NOS hield een Europees lijsttrekkersdebat dat niemand ooit zal zien.

STRAFWERK: Onder Tweede Kamerleden groeit de onvrede over het strafbeschikkingendossier. Minister Grapperhaus (Justitie, CDA) vertelde de Kamer gisteren een tegenstrijdig verhaal. Het gaat goed, bezwoor hij, maar hij wil toch nóg een keer onderzoek doen. NRC onthulde vorig jaar hoe het OM in tien jaar tijd duizenden mensen onterecht gestraft heeft. Niet alleen de oppositie was over Grapperhaus’ aanpak kritisch en ongeduldig. Zo maakte CDA’er Chris van Dam zich “grote zorgen” over het vertrouwen in het OM. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen noemde de kritiek “netjes geformuleerd, maar in feite keihard”. Grapperhaus zit in een lastige positie. Als hij erkent dat grove fouten zijn gemaakt, kan hij niet om grote maatregelen heen. Kan het hele strafbeschikkingssysteem dan überhaupt blijven bestaan?

EXIT NEXIT: “Ik ben vóór uittreding uit de EU.” Thierry Baudet verduidelijkte het Nexit-standpunt van FvD gisteravond nog eens bij Jinek. Henk Otten, die straks de FvD-fractie in de Eerste Kamer aanvoert, vertelde aan NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen dan weer dat het Europese verkiezingsprogramma leidend is. Daarin is het harde Nexit-standpunt verdwenen. Het lijkt allemaal geen toeval: Forum bedient veel eurosceptische kiezers, maar ook een grote groep ondernemers. Die zien een Nexit helemaal niet zitten. NRC vroeg Otten en Baudet of achter die tweespalt een strategie zit. Baudet, lachend: “Dat klinkt als een goed plan. Ik zou het zelf bedacht kunnen hebben.”

ONGECONTROLEERDE UITSPRAKEN: In dezelfde uitzending van Jinek keerde Baudet zich tegen “decennialange ongecontroleerde immigratie”. Columnist Floor Rusman hoorde die uitspraak niet voor het eerst. “Ongecontroleerde immigratie” is een geliefde term geworden van rechts tot links, van Baudet tot PvdA-leider Asscher. Alleen: de afgelopen jaren is de controle op immigratie juist sterk toegenomen. Sinds 2015 is het aantal asielaanvragen gehalveerd, is het aantal opvanglocaties gedaald en is de EU steeds minder bereid vluchtelingen van de Middellandse Zee op te pikken. “Als je naar de boze burgers luistert, lijkt het wel alsof er sinds 2015 helemaal niets is veranderd op immigratiegebied.” Voor boze politici is dat niet anders.

BOERENWIJSHEID: “Ja voorzitter, ik vraag altijd de spannendste debatten aan”, grapte Frank Futselaar (SP) al. Het onderwerp op de agenda klonk inderdaad niet sexy: grondgebondenheid in de melkveehouderij. Toch staat hier veel op het spel, weten insiders. Het landbouwdossier legt één van de diepste scheidslijnen tussen de coalitiepartijen bloot: klimaatactie ondernemen versus de boeren beschermen. Bovendien moeten juist in dit dossier snel knopen worden doorgehakt: over kringlooplandbouw, stikstofuitstoot en over het inperken van de veestapel bijvoorbeeld. Dit wordt in de luwte een van de grootste kluiven voor de coalitie, analyseerde politiek columnist Tom-Jan Meeus niet voor niets.

BRUSSELSE BUBBEL: De verwijten vlogen over en weer tijdens het Europese lijsttrekkersdebat dat de NOS gisteren in Brussel organiseerde. Malik Azmani (VVD) sprak over “een mes in de rug van de boeren”. Arnout Hoekstra (SP) noemde Denk-voorman Ayhan Tonça “een loopjongen van het kapitalisme”. Die riep op zijn beurt dat Marcel de Graaff (PVV) “rechts-extreem” gedachtegoed verspreidt. Dit alles gemist? Dat kan goed kloppen. Niet alleen vond het NOS-debat plaats terwijl de meeste televisiekijkers gekluisterd zaten aan Ajax-Juventus, het werd helemaal niet uitgezonden – niet op tv, niet online. De komende dagen moet een samenvatting op de NOS-kanalen verschijnen. Tot die tijd resten ons slechts de Facebook-beelden.

WAT WIJ VOLGEN: Kamerleden houden vandaag een hoorzitting met de industrietafel van het klimaatakkoord: die is hier vanaf 10 uur online te volgen. En VVD-senator Anne-Wil Duthler staat in de rechtbank tegenover tijdschrift Quote. Duthler heeft Quote voor de rechter gesleept nadat het zakenblad met het nieuws kwam dat een geldeiser beslag had gelegd op één van Duthlers bedrijven. De politica heeft het al langer aan de stok met de pers, maar de gang naar de rechter is nieuw. Een VVD-commissie doet ondertussen onderzoek naar haar integriteit. In de nieuwe Eerste Kamer keert Duthler niet terug, dus we zullen haar vermoedelijk niet terugzien op isereenvvderopgstapt.nl.

QUOTE VAN DE DAG:

“Zit ik hier, Attje?”

Ja, minister Carola Schouten (Landbouw, CU) mocht van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken best op haar stoel gaan zitten tijdens het landbouwoverleg, maar niet van harte.