Nieuwe single ‘SOS’ van dj Avicii postuum verschenen

Postuum Het nieuwe nummer SOS van de vorig jaar overleden Zweedse dj en producent Avicii is woensdag uitgebracht. Het is de eerste single van een nieuw album met nooit eerder uitgebracht werk van de artiest.

Dj en producer Tim Bergling, alias Avicii (overleden 2018): postume single voorloper van nieuw album
Dj en producer Tim Bergling, alias Avicii (overleden 2018): postume single voorloper van nieuw album Foto Amy Sussman

De single SOS van Avicii verscheen woensdag, een jaar na zijn overlijden op 28-jarige leeftijd in Muscat, Oman. De vocalen op het nummer zijn van soulzanger Aloe Blacc, die ook meezong op Avicii’s grootste hit Wake Me Up uit 2013. SOS is gebaseerd op een verzameling onvoltooide muziekopnames, notities en e-mails van de dj, blijkt uit een persverklaring van zijn nabestaanden.

Muzieproducenten Kristoffer Fogalmark en Albin Nedler, die eerder samenwerkten met Avicii, hebben zijn werk afgemaakt.

De Zweedse artiest, geboren als Tim Bergling, had de songtekst van SOS al helemaal geschreven, zeggen Fogalmark en Albin Nedler in een YouTube-video over de single. Zij vroegen Aloe Blacc of hij de zangpartij voor zijn rekening wilde nemen, omdat Avicii hem in eerste instantie als zanger in gedachten had.

De tekst van Avicii verwijst onder andere naar zijn drugsgebruik en het slaapgebrek waar hij aan leed. In 2016 besloot hij, om gezondheidsredenen, te stoppen met optreden en zich alleen nog te richten op het produceren van muziek.

Avicii werd 20 april 2018 in Muscat, Oman dood aangetroffen; de officiële doodsoorzaak is nooit bekend gemaakt, maar velen gaan er van uit dat er sprake is van zelfdoding. Wereldwijd werd geschokt op zijn overlijden gerageerd; sommige dj's kondigden aan rustiger aan te doen.

Teksten over innerlijke strijd

De songtekst van SOS staat volgens Blacc symbool voor de innerlijke strijd van de dj, zegt hij op YouTube. Blacc denkt dat de songtekst herkenbaar zal zijn voor mensen met vergelijkbare problemen, zodat zij makkelijker onder woorden kunnen brengen dat zij hulp nodig hebben.

Bergling brak in 2011 internationaal door met het nummer Levels, maar scoorde twee jaar later zijn grootste hit met Wake Me Up, samen met Aloe Blacc. De videoclip van Wake Me Up is op YouTube inmiddels 1,8 miljard keer bekeken. Op 6 juni verschijnt postuum het album Tim, met muziek die Avicii tijdens zijn leven niet heeft kunnen afmaken. De opbrengsten gaan naar een stichting voor zelfmoordpreventie, opgericht door de nabestaanden van Avicii.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.