Foto @nienkesgravesmade

Matrassen Gebruikt, vies, nat: ze liggen overal op straat

Een matras hoort niet op straat, maar ga je erop letten dan kom je ze echt overal tegen. Vaak vies en vol vlekken waar je als passant maar liever niet te lang over nadenkt. Het is natuurlijk asociaal om buiten de grofvuil-ophaaldagen zo’n intiem en ook nog eens groot geval zomaar op straat te gooien, of erger nog, in het water. Maar het gebeurt dagelijks, in alle buurten van de stad – al staan ze ook vaak netjes bij het grofvuil.

Het massale dumpen leidde in elk geval wel tot iets moois:

Foto Miguel Narings
Foto Miguel Narings

Miguel Narings zette elke dag een foto van een verstoten matras op Instagram, gefascineerd als hij was door „het verhaal achter het matras” waar „ooit de liefde op werd bedreven, op werd gelachen en gehuild”. Vrienden en later ook onbekenden stuurden hem ook hun eigen snapshots, en nu is er dan een fraai fotoboek: Mattresses of Amsterdam – het kijkt als een ode aan de stad en de mensen die erin leven, met het afgedankte matras als verbindende factor. Te koop bij boekhandel Athenaeum (Spui, Amsterdam) of via www.mattressesofamsterdam.nl