Soedanese president Bashir afgezet door leger na hevige protesten

De minister heeft bekendgemaakt dat een „militaire raad” het land de komende twee jaar zal leiden.

De minister van Defensie kondigde de afzetting van Bashir aan op de staatstelevisie.
De minister van Defensie kondigde de afzetting van Bashir aan op de staatstelevisie. Foto Sudan TV/Reuters

De Soedanese president Omar al-Bashir is donderdag afgezet. Dat heeft de minister van Defensie Ahmed Awad Ibn Auf bekendgemaakt tijdens een televisietoespraak. De minister zei dat een „militaire raad” het land de komende twee jaar zal leiden. Ook is voor drie maanden de noodtoestand afgekondigd. Bashir zou op een „veilige plek” zijn.

Al sinds donderdagochtend is het zeer onrustig in Soedan. De legertop kondigde ‘s ochtends aan een „belangrijke mededeling” te zullen doen op de staatstelevisie. Ook kwamen er berichten naar buiten over met legervoertuigen afgezette straten en een gesloten vliegveld. In de uren die volgden werden de geruchten over een staatsgreep door het leger steeds hardnekkiger.

Het leger heeft ook verschillende hoge overheidsfunctionarissen gearresteerd. Volgens de Saoedische zender Al Arabiya worden bovendien alle politieke gevangenen in het land vrijgelaten. Ondertussen hebben de straten van hoofdstad Khartoum zich gevuld met tienduizenden anti-Bashir-demonstranten.

Protestgroep niet tevreden

De belangrijkste protestgroep in het land, de SPA, heeft de verklaring van de minister van Defensie afgekeurd. De SPA roept zijn achterban op door te gaan met protesteren. Gevreesd wordt dat Bashirs plek wordt ingenomen door een gelijkgestemde, waardoor zijn afzetting geen echte gevolgen zal hebben voor Soedan.

Lees ook: ‘Wij weten dat Bashir weggaat’

Donderdag was de zesde dag op rij dat er massaal werd gedemonstreerd tegen de inmiddels afgezette president Bashir. De demonstranten riepen het leger al dagen op de president af te zetten. De Soedanese minister van Defensie zei eerder deze week „niet tegen de aspiraties van de burgers” te zijn. Maar, zei hij maandag, het leger zou „het land niet laten wegzakken in de chaos”.

De protesten bereikten deze week een hoogtepunt, maar de ontevredenheid over president Bashir bestaat al maanden. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de grootschalige inflatie en voedseltekorten in Soedan. In februari riep de president de noodtoestand uit vanwege de onrust. Sindsdien mag de politie traangas en wapenstokken inzetten tegen demonstranten. Volgens Human Rights Watch zijn zeker zeventig demonstranten om het leven gekomen.

Duizenden Soedanezen zijn donderdag de straat opgegaan.

Twitter avatar BenDoBrown Benjamin Strick This is what a Sudanese celebration looks like. Buri Rd at the sit-in site in front of the General Command building (القيادة العامة للقوات المسلحة) #Khartoum. h/t to Wad Alfateh for footage. Location: https://t.co/CJzjMxHcf9 #موكب11ابريل #اعتصام_القيادة_العامة #SudanUprising https://t.co/Xl8n7E958z