Israëlische landingspoging op de maan mislukt: sonde neergestort

De sonde Beresheet kreeg tijdens de afdaling technische problemen. Israël had het vierde land kunnen worden met een succesvolle maanlanding achter zijn naam.

De lancering van de Beresheet, op een Falcon 9-raket van Space X, eind februari vanuit Cape Canaveral in Florida.
De lancering van de Beresheet, op een Falcon 9-raket van Space X, eind februari vanuit Cape Canaveral in Florida. Foto EPA

De poging van Israël om als vierde land in de geschiedenis een maanlanding uit te voeren, is mislukt. Maansonde Beresheet is donderdagavond bij de landingspoging neergestort op het maanoppervlak. Dat heeft het team achter de ruimtemissie laten weten.

Wat er precies is misgegaan, heeft het team nog niet bekendgemaakt. Het spreekt alleen van „verschillende technische problemen tijdens de laatste fase van de afdaling naar de maan”, waardoor er geen gecontroleerde, ‘zachte’ landing kon plaatsvinden.

De Beresheet (Hebreeuws voor ‘In den Beginne’) werd eind februari vanuit de Amerikaanse staat Florida gelanceerd op een Falcon 9-raket van SpaceX. De sonde had na de landing op de maan twee dagen lang metingen moeten doen, om meer te weten te komen over de magnetische eigenschappen van de maan.

‘Klein land, grote dromen’

Ook de nationale trots van Israël zou profiteren van een maanlanding. „Israël is een opkomende macht, tot aan de maan”, zei premier Benjamin Netanyahu voorafgaand aan de lancering. Op de maanlander zat een briefje met de tekst „Klein land, grote dromen”. Het ruimtevehikel droeg harde schijven met daarop de tekst van de Thora, een vlag van Israël en een kaart van het land met zich mee.

Na een geslaagde landing zou Israël zijn toegetreden tot een exclusieve club: alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China zijn er tot nu toe in geslaagd een ruimtesonde op de maan neer te zetten. Alleen bij de Amerikanen ging het om bemande missies. Twaalf Amerikaanse astronauten liepen tussen 1969 en 1972 op de maan.

De Beresheet was een project van de ruimteorganisatie SpaceIL, die los staat van het ruimtevaartprogramma van de Israëlische overheid. Daarmee was de onderneming ook de eerste private maanmissie ooit. SpaceIL is oorspronkelijk opgericht om mee te doen aan de Lunar X Prize, een competitie van Google waarin teams van over de hele wereld streden om als eerste privépartij een succesvolle maanlanding uit te voeren.

Bekijk hier de lancering van de raket met de Beresheet-sonde op 22 februari: