Een nieuwe panty van productie-afval of een oud visnet

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Hoe duurzaam en bewust je als vrouw ook omgaat met je garderobe, er is een kledingstuk dat bijna onvermijdelijk kort meegaat: de panty. Dikke en dure blijven over het algemeen langer goed dan dunne en goedkope, maar een panty heb je zelden voor jaren. Als-ie niet laddert, lubbert of scheurt, pluist-ie wel. Komt bij dat het op zich al een milieu-onvriendelijk product is. Polyamide (nylon) wordt gemaakt van aardolie, het kleuren van het garen voor één panty kost net zo veel water als nodig is voor het verven van het katoen voor een spijkerbroek (volgens Linn Frisinger). Bovendien is het niet mogelijk van oude panty’s nieuwe te maken, omdat er naast polyamide ook lycra-draad in zit, en er (nog) geen methode bestaat om die twee materialen goed te scheiden.

Frisinger is een van de twee oprichters van Swedish Stockings, een Zweeds, duurzaam pantymerk dat nu vijf jaar bestaat en ook in Nederland te koop is. Het idee ervoor kwam van de documentaire The Light Bulb Conspiracy (2010), die vertelt hoe producten zo worden gemaakt dat ze snel stukgaan. Frisinger: „Panty’s worden erin genoemd als een voorbeeld van iets dat van een topkwaliteitsproduct een wegwerpproduct is geworden.”

Kapotte panty’s terug naar Zweden

Swedish Stockings, dat een uitgebreide collectie (fantasie)panty’s heeft, zegt dat de kwaliteit ervan te vergelijken is met die van de beste merken. Bovendien is alle gebruikte polyamide gerecycled: afval uit de productie van garens voor panty’s, oude visnetten. Het merk heeft net panty’s gelanceerd waarvan het lycra eveneens afkomstig is uit productie-afval, en die dus helemaal gemaakt zijn gerecycled materiaal.

Ook de productie is zo duurzaam mogelijk. Het water dat bij het verven wordt gebruikt, wordt daarna gezuiverd. „En de chemicaliën die nodig zijn bij het verven zijn minder schadelijk dan anders, en alle energie die we gebruiken komt uit zonnepanelen”, zegt Frisinger.

Lees ook: Hier komt je afgedankte kleding terecht

Kapotte exemplaren, ook van andere merken , kunnen per minstens drie kosteloos naar Zweden worden gestuurd. Ze krijgen een tweede leven als vulmateriaal voor glasvezeltanks waarin olie en vet wordt opgeslagen.

Voor wie een prijs van tussen de 19 en 29 euro te hoog vindt: Hema heeft een heel behoorlijke 20 denier-panty (7 euro, in naturel en zwart, helaas niet in alle filialen te vinden, wel online te bestellen), waarvan 99 procent van de polyamide gerecycled productie-afval is. De panty niet op een duurzame manier geproduceerd, al wordt het verfwater wel gezuiverd.

Overigens maakte het Oostenrijkse luxepantymerk Wolford bekend dat het in 2020 met panty’s komt die zijn gemaakt van oude visnetten en ander nylon afval uit de oceaan.