Den Haag heeft 2,5 miljoen euro onjuist uitgekeerde premies bijna terug

De gemeente moet nog zo’n 53.000 euro terugkrijgen. Bijna 28.000 euro hiervan is al opgenomen of uitgegeven.

Het Haagse stadhuis aan het Spui.
Het Haagse stadhuis aan het Spui. Foto Valerie Kuypers/ANP

De gemeente Den Haag moet nog zo’n 53.000 euro terugkrijgen van de 2,5 miljoen euro die het per ongeluk had uitgekeerd aan 69 inwoners van de stad. 28.000 euro hiervan is al opgenomen of uitgegeven door drie ontvangers. Dit bedrag moeten zij mogelijk in termijnen terugbetalen.

Vorige week kwam de gemeente er na een steekproef achter dat 69 deelnemers van een project rond arbeidsparticipatie tienduizenden euro’s te veel op hun rekening gestort hadden gekregen. Het hoogste bedrag dat onjuist is uitgekeerd bedraag 108.117 euro, het laagste 7.419 euro.

De gemeente heeft de ontvangers actief benaderd om het geld terug te krijgen. Ook zijn er „extra controlemaatregelen” getroffen om te zorgen dat de Hagenaars nu het juiste bedrag ontvangen. De oorzaak van de onjuiste betaling is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk waren in een systeem komma’s en punten verwisseld.

Het is niet de eerste keer dat een gemeente miljoenen te veel uitkeert. In 2013 maakte de gemeente Amsterdam een vergelijkbare fout bij het uitkeren van woonkostenbijdragen. Toen werd per abuis 188 miljoen euro te veel uitgekeerd.