Opinie

Criminelen-in-de-dop

Mirjam de Winter

Het was even voor middernacht toen onze 16-jarige puber ons wakker maakte om te vertellen wat voor vervelends hij nu weer had meegemaakt met de politie. Dat gebeurt hem en zijn vrienden de laatste paar jaar wel vaker namelijk, alsof de politie er meer dan ooit bovenop zit. Ook hier, in het brave Blijdorp, houdt ‘Bromsnor’ de plaatselijke hangjeugd permanent in de smiezen. Als 13-jarige belandde hij al eens in een heuse politiecel, omdat een van zijn vrienden tijdens een avondje ‘chillen op straat’ op de bumper van een geparkeerde auto zou hebben gestaan. Een buurman had de politie gebeld en alle zeven werden ze met meerdere politiebusjes naar het cellenblok van het bureau gereden. Ze hadden moeten huilen van angst, maar „dat zou ze leren”, had de agent gezegd. Niet dus, want er volgde in de jaren erna nog een hele reeks incidenten en een deel van het vriendenclubje (behalve onze jongen) loopt inmiddels bij Bureau Halt. Voor vrij onschuldige vergrijpen overigens, van het pikken van een blikje cola of schaaltje sushi bij de supermarkt tot hangen op plekken waar ze eigenlijk niet mogen komen.

Een peleton agenten denderde met schilden en getrokken pistolen het parkeerdek op

Maar deze keer klonk het ernstiger en was onze B. behoorlijk overstuur. Op de rand van ons bed vertelde hij in horten en stoten dat ze dit keer waren gaan ‘chillen’ op de bovenste etage van de parkeergarage van de Bijenkorf, daar waar niemand je ’s avonds in de gaten heeft en je prachtig uitzicht hebt op de stad. Met een paar jongens en meiden hadden ze er, met een muziekboxje en wat te drinken erbij „gewoon lol zitten maken”, vertelde hij. Tot een peleton agenten met schilden en getrokken pistolen het parkeerdek op kwam denderen. „Liggen!”, hadden de agenten geschreeuwd, terwijl ze hun wapens op de jongens en meisjes richtten.

Een misverstand, zo vertelde de politie later. Er was een melding uit de buurt binnengekomen dat er schoten waren gehoord op het dak van de parkeergarage. Ook zou een gil van een vrouw te horen zijn geweest en dacht de melder „Allahoe Akbar” te hebben gehoord.

Geschrokken van dit alles spraken we afgelopen week af met een aantal ouders , ook omdat onze bloedjes van kinderen kort na het parkeergarage-incident door de politie waren ‘betrapt’ op het gezamenlijk roken van een joint op straat (iets wat kennelijk ook al verboden is). Met een paar flessen wijn erbij bespraken we – ergens in een luxe appartement in Hillegersberg – onze criminelen-in-de-dop. En concludeerden dat ze weliswaar een beetje zorgelijk gedrag vertonen, maar dat pubers nou eenmaal experimenteren en kattekwaad uithalen. En dat dat vooral te maken heeft met verveling en het feit dat ze nergens terecht kunnen. Want er is hier ook geen bal te doen voor jongeren onder de 18 jaar, terwijl wij op die leeftijd al naar de kroeg gingen of ons vermaakten in een of ander jeugdhonk. Maar een café mogen ze voorlopig niet binnen en gesubsidieerde jeugdhonken zijn er alleen nog in achterstandswijken. Dáár zou eens wat aan moeten gebeuren, vonden we met z’n allen. En in de tussentijd zou onze plaatselijke Bromsnor eens wat vaker achter de inbrekers aan moeten gaan, in plaats van onze bevoorrrechte lieverdjes het leven zuur te maken. Met onze jongens komt het tenslotte vanzelf wel goed, hopen we dan maar.

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.