Asielbeleid

Moeder van Lili en Howick mag terugkeren uit Armenië naar Nederland, zegt haar advocaat

De moeder van de tieners Lili en Howick, Armina, mag terugkeren naar Nederland. Dat heeft haar advocaat Patricia Scholtes woensdag bekendgemaakt aan RTL Nieuws. Moeder Armina woont sinds de zomer van 2017 in Armenië en heeft haar zoon en dochter sindsdien niet meer gezien. Advocaat Scholtes gaat ervan uit dat de moeder deze of volgende maand naar Nederland zal terugkeren. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die de verblijfsaanvragen beoordeelt, wil „niet ingaan op individuele gevallen”, zegt een woordvoerder. Lili en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland. Na een jaar hoorden ze voor het eerst dat ze geen verblijfsvergunning zouden krijgen. In september vorig jaar mochten ze toch blijven, na een publieke discussie en na te zijn ondergedoken. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid om uitzetting naar Armenië tegen te houden. Moeder Armina heeft een jarenlange procedure gevoerd om met haar gezin in Nederland te mogen blijven. Vanwege administratieve achterstanden bij de IND sleepte de zaak voort. (NRC)