Amerikaanse zakenman Michael Calvey mag Russische cel verlaten

Hij blijft voorlopig nog wel onder huisarrest. Calvey, directeur van een investeringsfonds, wordt beschuldigd van verduistering. Zelf zegt hij erin geluisd te zijn door zijn vijanden.

Calvey donderdag in een Moskouse rechtszaal.
Calvey donderdag in een Moskouse rechtszaal. Foto Maksim Sjipenkov/EPA

De Amerikaanse zakenman Michael Calvey mag de Russische cel verlaten waar hij bijna twee maanden vastzit op verdenking van verduistering. Dat heeft een rechtbank in Moskou donderdag besloten, meldt de onafhankelijke krant The Moscow Times. Calvey, de directeur van het investeringsfonds Baring Vostok, wordt onder huisarrest geplaatst.

Halverwege februari werd Calvey (51) opgepakt. Hij zou 2,5 miljard roebel (33 miljoen euro) hebben weggemaakt bij de Russische bank Vostotsjny Express, waarvan Baring Vostok aandeelhouder is. Calvey ontkent de beschuldigingen. Hij ziet in de aanklacht de hand van zakenvijanden, met wie hij in een conflict verwikkeld is over de controle over Vostotsjny Express.

Calvey’s vrijlating is het gevolg van een draai van de openbaar aanklagers die de zaak tegen de Amerikaan voeren, schrijft persbureau Reuters. De aanklagers zeiden woensdag dat ze het geen punt zouden vinden als Calvey onder huisarrest geplaatst zou worden. Eerder wilden ze juist dat hij zou blijven vastzitten. Dat is echter niet meer nodig, aldus de aanklagers: Calveys gezin zit in Rusland en hij heeft er bezittingen, dus de kans is gering dat hij het land verlaat. Ook enkele prominente Russische zakenlui staan voor hem in. Calvey zelf beloofde donderdag in Rusland te blijven.

Lees ook: In Rusland zijn veel strafzaken nep, ‘besteld’ door de concurrent

Verlenging huisarrest

Hoe het nu verder gaat met Calvey, is nog onduidelijk. Voor zover bekend gaat de strafzaak tegen hem gewoon door. Zijn huisarrest duurt nog zeker tot zaterdag, wanneer de rechter moet besluiten of het verlengd moet worden. De aanklager heeft de rechter gevraagd Calvey nog tot 14 juli onder huisarrest te plaatsen.

Een andere verdachte die zou hebben meegewerkt aan de verduistering, oud-directeur van Vostotsjny Express Aleksej Korditsjev, heeft volgens de rechtbank een bekentenis afgelegd. Hij zou ook tegen andere verdachten getuigd hebben. Korditsjev werd in februari tegelijk met Calvey opgepakt. Ook hij mag het verdere verloop van het proces onder huisarrest afwachten.

De arrestatie van Calvey zorgde in februari voor beroering in Rusland. Prominente figuren uit de zakenwereld namen het op voor Calvey. Ze waren bang dat zijn aanhouding slecht zou zijn voor het investeringsklimaat in Rusland. Voormalig minister van Financiën Aleksej Koedrin noemde de arrestatie „een noodtoestand voor de economie”. Calveys Baring Vostok heeft sinds 1994 in totaal circa 3,7 miljard dollar (3,2 miljard euro) in de Russische economie gepompt.