ACM onderzoekt mogelijk misbruik machtspositie Apple in App Store

Appontwikkelaars vinden dat zij te afhankelijk zijn van Apple voor de verspreiding van hun product.

Apple bepaalt welke apps er in de Apple Store worden opgenomen en op welke voorwaarden dat gebeurt.
Apple bepaalt welke apps er in de Apple Store worden opgenomen en op welke voorwaarden dat gebeurt. Foto Patrick Semansky/AP Photo

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of Apple misbruik maakt van de machtspositie die het heeft met de App Store. Dat maakt de toezichthouder donderdag bekend. Uit vooronderzoek van de ACM, een zogenoemde marktstudie, bleek dat appontwikkelaars vinden dat ze benadeeld worden door Apple en Google.

De klachten komen van ontwikkelaars van nieuwsapps, die vinden dat zij te afhankelijk zijn van Apple om hun product aan de man te brengen en dat het bedrijf te onverantwoordelijk met die positie omspringt. Apple bepaalt namelijk welke apps er in de App Store worden opgenomen en op welke voorwaarden dat gebeurt. Betaling voor apps verloopt bovendien via Apple zelf. Daar komt bij dat Apple-toestellen standaard worden geleverd met eigen, voorgeïnstalleerde apps. Aanbieders van soortelijke apps moeten vervolgens met dat aanbod concurreren.

Deze signalen zijn voor de toezichthouder reden genoeg om een onderzoek te starten. De ACM sluit niet uit dat er later ook een onderzoek naar Google volgt, dat met de Play Store eveneens een groot marktaandeel heeft. De ACM wil niet zeggen van welke bedrijven het tot nu toe klachten ontvangen heeft.

Muziekdienst Spotify stapte vorige maand naar de Europese Commissie, de mededingingswaakhond van de EU, omdat het bedrijf vindt dat Apple aan oneerlijke concurrentie doet met de dienst Apple Music. Spotify concurreert met Apple Music, maar is voor verspreiding van de eigen app tegelijkertijd afhankelijk van Apple. Bovendien vindt Spotify het oneerlijk dat de techgigant 30 procent commissie vraagt voor alle aankopen die via de Apple Store worden gedaan, inclusief abonnementen.