Zeker tien doden door noodweer Rio de Janeiro

De scholen zijn gesloten en inwoners wordt afgeraden hun huis te verlaten. Eerder dit jaar vielen ook al zes doden in Rio door noodweer.

Een man fietst door een ondergelopen straat.
Een man fietst door een ondergelopen straat. Foto Carl de Souza/AFP

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn sinds maandag zeker tien doden gevallen door hevige regenbuien, meldt persbureau AP. Het noodweer begon maandagavond, inmiddels is de storm gaan liggen maar in de stad is er volgens burgemeester Marcelo Crivella nog steeds sprake van een noodsituatie. De scholen zijn gesloten en inwoners wordt afgeraden hun huis te verlaten.

Maandag viel in vier uur tijd zo’n 152 millimeter regen - dat is meer dan het gemiddelde voor de hele maand april. De wijk Jardim Botânico, die populair is bij toeristen, is het zwaarst getroffen. Op beelden op sociale media is te zien hoe het water door de straten stroomt.

Twitter avatar OGlobo_Rio O Globo_Rio Mais uma imagem impressionante gravada no Jardim Botânico durante o temporal que atinge a cidade nesta segunda-feira https://t.co/0jgsEDykNS

Burgemeester Crivella erkende dinsdag dat zijn stad niet genoeg voorbereid is op hevige stormen. In Rio zouden zo’n 200.000 putten en andere waterafvoersystemen niet naar behoren werken. In februari kwamen ook al zes mensen om het leven door noodweer in de havenstad.

Volgens Crivella moet de Braziliaanse regering meer investeren om burgers te beschermen tegen noodweer. Critici stellen dat de schuld bij de burgemeester zelf ligt, die onder meer te weinig zou doen tegen corruptie in zijn gelederen. Hierdoor werd onder meer de bouw van een nieuw waterafvoersysteem voor de wijk Jardim Botânico uitgesteld.