Tweede miljardeninjectie voor Turkse bankensector

Hervormingen De Turkse minister van Financiën kondigde woensdag aan dat de schatkist 28 miljard lira aan obligaties van staatsbanken gaat kopen.

Foto Reuters/Umit Bektas

Turkije gaat zijn getroebleerde bankensector ondersteunen met een tweede miljardeninjectie in zes maanden. Dat heeft de Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak, woensdag aangekondigd. Op een persconferentie in Istanbul presenteerde hij zijn langverwachte plan om de economie te hervormen, nu Turkije in een recessie zit en kampt met een hardnekkig hoge inflatie.

Albayrak zei dat de schatkist 28 miljard lira aan obligaties van staatsbanken gaat kopen. Buitenlandse investeerders maken zich zorgen over de gezondheid van staatsbanken, omdat die in aanloop naar de lokale verkiezingen onder druk werden gezet om meer te lenen tegen lage tarieven, terwijl ze kampen met een groeiende hoeveelheid problematische leningen.

Albayrak presenteerde ook plannen voor twee fondsen om de slechte leningen in de energie- en de bouwsector aan te pakken. „We gaan een nieuw financieel model creëren, zodat de problematische activa worden gespaard en worden beheerd door fondsen, met medewerking van belanghebbenden en op een winstgevende manier”, aldus Albayrak, de schoonzoon van president Erdogan.

De bouw- en de energiesector zijn het hardst getroffen door de val van de lira, die vorig jaar 30 procent daalde ten opzichte van de dollar en ook dit jaar weer verder is weggezakt. Hierdoor is het veel duurder geworden om schulden in buitenlandse valuta af te betalen. En Turkse banken en bedrijven hebben een gezamenlijke schuld van 230 miljard dollar in buitenlandse valuta.

Albayrak zei dat het gemiddelde percentage problematische leningen in de bankensector is gestegen naar 4,2 procent. Hij verwacht niet dat dit boven de 6 procent zal uitkomen. Maar anderen zijn somberder. Volgens de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley zal het aandeel problematische leningen dit jaar stijgen naar 7 procent. De Wereldbank gaat zelfs uit van 13 procent.

Het is onduidelijk of Albayrak erin is geslaagd het vertrouwen te herstellen van buitenlandse investeerders, waarvan de Turkse economie afhankelijk is. Zijn plannen zullen het begrotingstekort laten oplopen. Daarnaast is er sprake van toenemende spanningen met de VS over de Turkse aanschaf van een Russisch raketsysteem en een verbeten strijd over de uitslag van de lokale verkiezingen in Istanbul. De lira was erg volatiel na de persconferentie.

„Albayraks hervormingsplan bevatte enkele positieve elementen, maar weinig details”, twitterde Timothy Ash, Turkije-analist van vermogensbeheerder BlueBay in Londen. „Het belangrijkste zijn nu de details en de uitvoering, voor het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid. Heeft deze persconferentie Turken genoeg gerustgesteld om de dollarisering te stoppen?”