Thuiskok

Fava met ansjovis

De eerste keer dat ik fava at was uiteraard in Griekenland, op een terras ergens in Athene. Het was bloedheet, dus mijn vriendin en ik zaten ergens in de schaduw, en met een glas witte wijn smeerden we deze puree van gele spliterwten met een scheutje olie op brood. Dit gerecht doet me sindsdien denken aan de zomer, dus hopelijk is het de inluiding van een zonnige lente.

Verhit wat olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur en bak de ui in 3-4 minuten zacht. Voeg de spliterwten toe en bak ze kort mee. Voeg het laurierblaadje toe en zo veel water dat de erwten een centimeter onderstaan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de erwten met het deksel schuin op de pan in 30-40 minuten zacht. Voeg tussendoor water toe als de erwten droogkoken. Neem de pan van het vuur als de erwten romig zijn, verwijder het laurierblaadje en doe het deksel terug op de pan. Laat 30 minuten rusten.

Maal de erwten samen met het citroensap, twee tot drie scheuten extra vergine olijfolie en zout en peper in een keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg naar smaak extra olijfolie of citroensap toe. Serveer de erwtenpuree met de ansjovis, za’atar en extra olijfolie.