The Solos maken muziek die van elke treinrit een epische ervaring maakt

Interview Het Nederlandse bureau The Solos maakt muziek voor trailers van blockbusters als ‘Black Panther’ en ‘Mad Max’. Nu komt er een EP.

André Ettema en Paul Deetman van The Solos: hele bioscoopzalen vol luisteren naar hun muziek.
André Ettema en Paul Deetman van The Solos: hele bioscoopzalen vol luisteren naar hun muziek. Foto Andreas Terlaak

De kans is groot dat je al eens muziek van The Solos hebt gehoord. Bioscoopzalen vol luisterden al naar werk van het Nederlandse artiestencollectief. The Solos maken muziek en sound design voor de trailers van blockbusters – ja, daar zijn aparte componisten voor. Hun composities zijn te horen in de trailers van films als Alien: Covenant, Black Panther, Justice League en Mad Max: Fury Road. Vrijdag 12 april brengen ze voor het eerst een EP uit met hun werk. Twee van de drie tracks zijn oorspronkelijk geschreven voor trailers.

„De muziek moet groots zijn bij trailers voor dit soort films. Net als bands hebben we eigen signature sound. Die is heel dark en gritty. Het zal bij ons nooit vrolijk zijn, misschien hooguit een keertje hoopvol”, vertelt André Ettema (52) die in 2011 met The Solos begon voor trailermuziek en uit de reclamewereld komt. „Het grote verschil: reclames eindigen altijd goed, een bepaald product brengt de oplossing, dat hoor je ook in de muziek. Trailers eindigen nooit goed.” Zo is goed te horen in hun muziek bij de trailer van Alien: Covenant. Het begint met ingetogen pianomuziek en elektronische klanken – alsof je in een nieuwe, mysterieuze wereld treedt. Daarna wordt met bombastische uithalen het gevaar van de alien je trommelvliezen ingedreund. Paul Deetman (28), componist bij The Solos, kreeg voor die compositie Buma Award-nominatie voor beste muziek in een trailer.

Naast muziek doen The Solos ook de ‘sound design’ voor trailers. Het zijn de duistere en bombastische tonen, de „woesjes, zjoeng, zjitts en boems” zoals Ettema ze noemt. Die geluiden komen niet alleen maar uit de computer. Het stampen van Godzilla begint bij de opname van een echte stamp op de grond. In de trailer van The Wolverine (2013) komt het sterk aangezette geluid van de uitschietende klauwen van Wolverine van echt slijpende messen. „De sound is dan qua toon omlaag gepitcht”, zegt Ettema.

Muziek zonder beelden

Het componeren van de track gebeurt vrijwel altijd zonder filmbeelden. Studio’s willen altijd voorkomen dat beelden van hun nieuwe blockbuster uitlekken. „We moeten het doen met een briefing over wat er in de film gebeurt. Ze vertrouwen erop dat wij zelf een voorstelling kunnen maken van wat er dan bij de trailer past.”

Trailers hangen van trends aan elkaar. De introductie door de regisseur in de jaren zestig, de zware baritonstem in de jaren negentig (‘in a world…’) en de afgelopen jaren de zware, oorverdovende hoorn uit de film Inception (2010). Nu hoor je telkens remixes van beroemde popnummers. „Het is minder leuk dan zelf een compositie maken, maar het werkt. De muziek is dan bekend voor de kijker”, zegt Ettema. Volgens hem is er in die trendgevoelige markt toch wel ruimte voor originele ideeën: „We maken vaak twee versies. Eén componist volgt precies de pitch, een ander maakt iets experimentelers. Beide versies sturen we op.”

Bekijk ook deze NRC-video: Met dit muziektrucje lokken trailers je naar de bioscoop

„Je moet zo’n nummer in een nieuw jasje stoppen. Dat kan je doen met hoge en lage tonen. Lage tonen worden geassocieerd met angst, hoge tonen zijn wat liever. Je combineert die tonen zodat mensen niet precies meer weten hoe ze zich moeten voelen”, zegt componist Paul Deetman. Voor de trailer van horrorfilm Jigsaw remixten The Solos het nummer ‘Running Scared’ van Roy Orbison.

Titeltrack van de EP ‘To the Moon’ zat in de trailers van Creed en Alien: Covenant. ‘Empire’ was bedoeld voor Blade Runner 2049, maar haalde niet de trailer en zal nu voor het eerst uitgebracht worden. De inspiratie van Vangelis, die de soundtrack van de eerste Blade Runner verzorgde, druipt van die track af, de duistere synthesizers stijgen op als een rijzend ruimteschip.

Luister hier naar de EP ‘To the Moon’.

De EP past binnen het genre van Epic Music: bombastische, soms orkestrale, filmmuziek. Sommige tracks lijken gemaakt voor fantasyfilms, andere passen meer bij sciencefiction. Muziek waardoor elk ochtendritueel of treinritje een epische ervaring lijkt. Op YouTube zijn urenlange mixes van Epic Music te vinden, met miljoenen views. „Het is een niche, maar er zijn mensen die er graag naar luisteren. Voorheen kon je alleen naar onze composities luisteren door de trailer te kijken”, zegt Deetman. Ettema kondigt al meer EP’s aan: „Binnen twee maanden komt de volgende uit. Misschien gaan we ook wel live spelen.”