Tbs’er die medewerker kliniek doodstak krijgt tien jaar celstraf

Michel T. kreeg bovendien tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij is volgens de rechters “een zeer gevaarlijke man” en moet onder strenge beveiliging worden opgesloten.

Archiefbeeld van een kamer in De Kijvelanden. Dit is niet het vertrek waar de steekpartij plaatsvond.
Archiefbeeld van een kamer in De Kijvelanden. Dit is niet het vertrek waar de steekpartij plaatsvond. Foto Marcel Antonisse/ANP

Een patiënt die twee jaar geleden in een tbs-kliniek een medewerker doodstak met een schaar, is woensdag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Rotterdam bevond Michel T. (46) schuldig aan doodslag. Volgens de rechters is T. een “bijzonder gevaarlijke man”.

T. bekende eerder al dat hij de 25-jarige therapeut heeft neergestoken. Het incident vond plaats op 3 februari 2017, in kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. T. vroeg de behandelaar tijdens een behandelingssessie om een schaar, zogenaamd om een draadje van zijn trui te knippen. Toen hij de schaar kreeg, stak T. het slachtoffer een paar keer in de borst en rug. De medewerker, die nog maar kort in dienst was, overleed twee dagen later in het ziekenhuis. T. werd in de kliniek aangehouden door een arrestatieteam.

De rechters benadrukten woensdag T.’s gewelddadige verleden. In 1998 werd hij al veroordeeld voor poging tot doodslag. Hij belandde in diverse tbs-klinieken, waar hij zich “veelvuldig” agressief gedroeg tegenover medewerkers en medepatiënten. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum (PBC) denken dat de kans groot is dat T. in herhaling valt. Om dat te voorkomen, zeggen zij, moet hij medicatie krijgen en onder strenge beveiliging worden opgesloten. Het advies zette de rechters ertoe aan opnieuw tbs op te leggen.

Ritalin

Volgens zijn advocaat kan de steekpartij T. in zijn geheel niet worden aangerekend, omdat hij onder invloed was van ritalin. De rechters vinden echter dat het gebruik van het ADHD-medicijn, dat ook als stimulerende drug gebruikt wordt, niets te maken had met het misdrijf. Dat werd vooral veroorzaakt door de “ernstige persoonlijkheidsstoornis” die het PBC heeft vastgesteld, aldus de rechtbank. Vanwege de geestesziekte werd T. wel verminderd toerekeningsvatbaar bevonden. Justitie had ook tien jaar cel geëist.

Vorig jaar concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid dat het steekincident het gevolg was van de hoge werkdruk in De Kijvelanden. Er was te weinig personeel in de kliniek, waar in de jaren voor de steekpartij vaker geweld plaatsvond. Door het tekort aan mankracht konden nieuwe medewerkers, onder wie het slachtoffer, niet goed worden ingewerkt. Ook was er te weinig toezicht op het gebruik van medicijnen en ontbraken afspraken over de omgang met gevaarlijke voorwerpen, zoals scharen.