‘Syriër die mensen neerstak in Den Haag ontoerekeningsvatbaar’

Malek F. moet behandeld worden voor psychotische klachten, zeggen gedragsdeskundigen. Justitie gaat daarentegen uit van een terroristisch motief.

Politie-afzetting vlak bij de plek waar de steekpartij op 5 mei vorig jaar plaatsvond.
Politie-afzetting vlak bij de plek waar de steekpartij op 5 mei vorig jaar plaatsvond. Foto Rob Engelaar/ANP

De Syriër die ervan wordt verdacht dat hij in mei vorig jaar drie mensen heeft neergestoken in Den Haag, was ten tijde van de aanvallen volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie van gedragsdeskundigen die Malek F. hebben onderzocht, meldt persbureau ANP. De bevindingen kwamen woensdag aan bod tijdens een zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Het OM denkt juist dat F. bewust een terroristische aanslag heeft gepleegd.

Volgens de experts moet F. worden behandeld voor psychotische klachten. Ze pleiten voor opname van de 32-jarige verdachte in een tbs-kliniek. De kans is groot dat F. anders vaker de fout in gaat, aldus de deskundigen.

Bij de aanval, op een plein vlak bij station Den Haag HS, raakten de slachtoffers ernstig gewond. Bij een van hen doorsneed het mes van F. de halsslagader. De slachtoffers waren willekeurig uitgekozen. F. zelf werd door de politie neergeschoten. De agenten vuurden meerdere kogels af op zijn benen, omdat hij aanvankelijk weigerde het mes neer te leggen.

‘Ongelovigen afslachten’

Justitie liet eind vorig jaar weten van een terroristisch motief uit te gaan. Het psychologische rapport verandert niets aan die opvatting, zei de officier van justitie woensdag. “Hij had het plan te doden omdat hij vond dat niet-moslims gedood moesten worden.” Het OM wil zijn stelling onderbouwen met afgeluisterde gesprekken, waarin hij het heeft over het martelaarschap en het “afslachten” van ongelovigen.

Het onderscheid tussen verwardheid en radicalisme is niet altijd duidelijk. Lees ook: In de war of een terrorist?

De verdediging van F. houdt vanaf het begin al vol dat F. psychisch niet in orde was. Er zou wellicht sprake zijn geweest van een “religieuze psychose”. F. zou psychische problemen hebben overgehouden aan het zien verdrinken van zijn vader tijdens de vlucht uit Syrië. Hij heeft inmiddels in een brief zijn excuus aangeboden voor de steekpartij, zei zijn advocaat woensdag.

Op 21 en 24 juni staat de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland. Volgens justitie is het onderzoek bijna klaar. Rechercheurs hebben alleen de telefoon van F. nog niet bekeken, omdat ze die niet ontgrendeld krijgen. Ze zijn al maanden bezig om de beveiliging van het toestel te kraken.