Opinie

Stroopwafels

Marcel van Roosmalen

Het voorjaar was begonnen, zelfs in Wormer waren mensen op straat. Zelf waagde ik me ook in de dorpskern. Er is daar maar één terrasje, ik zag er columnist Syp Wynia vorige zomer met lange halen van een ijsje likken. De uitbater, zoon van een Arnhemmer en jarenlang de enige Vitesse-supporter in town, zet in op nieuwe smaken: ‘Engelse-drop-ijs’ en smurfenijs dat zo blauw is dat het licht geeft.

Aan de overkant van de straat kocht de burgemeester een stukje vlees bij zijn zoon, de slager. Beiden betrouwbaar tot op het bot. De burgemeester knoopt ook op een mooie dag de grijze overjas dicht, zijn zoon geeft mijn kinderen stukken worst.

Van een kloof tussen burger en politiek is hier geen sprake. Was het maar waar: je struikelt hier over de beleidsmakers. Ronald Hendriks van Vereniging Liberaal Wormerland haalt zijn pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden bij de Vomar, wethouder Kees van Waaijen (PvdA) zit regelmatig te knikkebollen in het theatertje als partijgenoot Diederik Samsom er weer eens is om over wind en zon te praten en bij mooi weer voorvergadert het hele zootje op het terras aan de Zaan.

Mijn favoriet is VVD-wethouder Rob Berkhout die sinds hij even in de spotlights stond omdat hij over VVD-Kamerlid Thierry Aartsen twitterde dat hij niet wist of ze zo’n ‘eikel’ er wel bij moesten willen hebben in Den Haag, al zijn scheten deelt met iedereen.

Ik ben volledig op de hoogte wanneer en wat hij waar eet en drinkt en met wie, welk familielid of huisdier er nu weer jarig is en dat hij met Sinterklaas nog steeds zijn schoen zet. Vorige week ergerde hij zich dusdanig aan twee verkeerd geparkeerde auto’s voor het gemeentehuis dat hij meedeelde dat hij er een melding over ging doen bij de dienst handhaving. Hij deinst er niet voor terug om de broodjes van zijn collega’s te fotograferen en constateerde dat de ophaalbrug over de Zaan een keer openstond terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoefde. Hoogtepunt: de dag dat hij de stratenmakers die voor zijn huis aan het werk waren trakteerde op stroopwafels.

Er is veel aan te merken op het bestuur van de gemeente Wormerland, maar één ding doen ze dan toch wel goed: het barst er van de bloemen in de berm en op stukjes niemandsland. Hele plakken vol krokussen, narcissen, tulpen en paardebloemen: het is om vrolijk van te worden. Als ik de vrouw van verantwoordelijk wethouder Rob Berkhout was, maar dat ben ik niet, zou ik Rob Berkhout een stroopwafel gaan brengen.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.