Peruaanse ex-president Kuczynski in voorlopige hechtenis

De 80-jarige Kuczynski wordt beschuldigd van fraude en corruptie. Hij zou steekpeningen hebben ontvangen van bouwbedrijf Odebrecht in ruil voor lucratieve contracten.

De Peruaanse ex-president Pedro Pablo Kuczynski.
De Peruaanse ex-president Pedro Pablo Kuczynski. Foto Jorge Silva/EPA

De voormalige president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, is 10 dagen in voorlopige hechtenis geplaatst vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een grote fraudezaak. Een rechtbank in Lima vaardigde woensdag een arrestatiebevel uit. Naast Kuczynski zijn ook zijn chauffeur en zijn secretaresse aangehouden.

De 80-jarige Kuczynski, een voormalige Wall Street-bankier, was van 2016 tot 2018 president van Peru. Vorig jaar maart legde hij zijn functie neer nadat leden van de oppositie zijn aftreden eisten vanwege een onthulling over fraude. Meer dan tien jaar geleden zou hij betrokken zijn geweest een witwaszaak en steekpenningen hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Dat bedrijf is betrokken bij meerdere corruptieschandalen.

Het consultancybedrijf van Kuczynski zou bijna 800.000 dollar hebben ontvangen van Odebrecht, maar die betalingen nooit openbaar hebben gemaakt. In ruil zou Kuczynski Odebrecht lucratieve bouwcontracten hebben gegeven.

Operatie wasstraat

Odebrecht heeft in Operatie Lava Jato (Wasstraat), de grootste corruptiezaak ooit in Brazilië, toegegeven verschillende Zuid-Amerikaanse politici te hebben omgekocht. Voor zover bekend is de naam van Kuczynski door het bedrijf niet genoemd. In het verleden heeft Kuczynski de beschuldigingen van fraude altijd van de hand gedaan.

Kuczynski is overigens niet de eerste president van Peru die beschuldigd wordt van fraude. Zijn drie voorgangers die het land sinds 2001 bestuurden, werden al veroordeeld voor fraude of worden nog onderzocht vanwege beschuldigingen van corruptie.