OM eist 2,5 cel tegen Syriëganger die terugkeerde met hulp vader

De 23-jarige vrouw reisde in 2016 haar vriend achterna die toen in Syrië voor IS vocht. Vorig jaar juli keerde ze terug naar Nederland.

De 23-jarige Melis A. wordt onder meer verdacht van deelname aan de terroristische organisatie IS en het voorbereiden van terreurdaden.
De 23-jarige Melis A. wordt onder meer verdacht van deelname aan de terroristische organisatie IS en het voorbereiden van terreurdaden. Foto Lex van Lieshout/ANP

Tegen een 23-jarige vrouw uit Rotterdam die in 2016 naar Syrië uitreisde, is woensdag dertig maanden celstraf geëist, waarvan tien voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie verdenkt Melis A. van deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) en het voorbereiden van terreurdaden.

A. reisde in 2016 haar geradicaliseerde vriend achterna. Hij vocht op dat moment al in IS-gebied. Na de val van IS belandde A. met haar zoontje, van wie ze in Syrië was bevallen, in een Koerdisch opvangkamp. Haar vader ging vorig jaar naar Irak om haar en haar kind terug te halen. Nadat zij het opvangkamp hadden verlaten en in Erbil aankwamen, werden zij nog enige tijd gevangen gezet. Uiteindelijk zetten de Koerden de drie op het vliegtuig naar Nederland. Bij aankomst op Schiphol werd A. gearresteerd.

Lees ook: Staatsvijand nummer één deradicaliseert maar niet

Het OM zegt dat de vrouw zich “willens en wetens” bij IS heeft aangesloten, aldus persbureau ANP. A. zou al sinds 2014 informatie hebben gezocht over de terreurorganisatie en probeerde in contact te komen met mensen die een radicaal-islamitische geloofsovertuiging hadden. Daarnaast woonde A. volgens het OM om de hoek bij een berucht plein in Raqqa waar IS mensen martelde. Ze zou daarom geweten moeten hebben van de wandaden van IS.

Bombardement

Justitie zegt dat haar man militaire trainingen in Syrië had gevolgd en wacht liep in de frontlinie in Raqqa. Vermoedelijk kwam hij om bij een bombardement in Raqqa.

In januari besloot de rechtbank Amsterdam dat de vrouw haar proces in vrijheid mocht afwachten. Als voorwaarde moest ze een enkelband dragen, zich melden bij de reclassering en haar internetgedrag laten inzien.