Recensie

Recensie Muziek

Noa heeft een troef: haar prachtige stem

‘Wil je met me dansen, Bach?” Nee, de Israëlische zangeres Noa heeft niet de pretentie in dezelfde muzikale stratosfeer te bewegen als Bach, maar zijn muziek heeft wel haar hart verlicht. Dus doet ze het toch maar gewoon: een album opnemen met liedjes op basis van Bachs Inventionen, de sopraanmelodie van Cantate BWV 140 en zelfs een jazzy gescatte bewerking (No, Baby, No) op de melodie van de wereldberoemde Badinerie.

Het concept is aan alle kanten levensgevaarlijk. Kitsch ligt op de loer. Of, minstens zo gevaarlijk, een associatie met The Swingle Singers. Maar Noa heeft een enorme troef: haar prachtige stem. Die klinkt soepel, kleurrijk en natuurlijk, met een heldere hoogte en een warme vrouwelijke, aardse laagte die nergens gruizig wordt.

Letters to Bach, geproduceerd door Quincy Jones, is een ongewone, maar innemende cd. Omdat je aan Noa’s stem hoort en aan haar geëngageerde teksten leest dat het haar ernst is met de wereld - en met Bach.