Recensie

Recensie Muziek

Nilüfer Yanya pronkt met haar veelzijdigheid

Nilüfer Yanya heeft vijf jaar gewacht met haar eerste album. In de tussentijd wekte de als 18-jarige debuterende Britse zangeres al verwachtingen met singer/songwriter-optredens. Verrassend genoeg koos Yanya voor haar debuut Miss Universe een andere stijl dan die akoestische gitaarliedjes of het soulvolle geluid die ze eerder ook liet horen. Miss Universe is een – soms te – wijdlopig maar weelderig album waarop Yanya pronkt met haar veelzijdigheid. De eerste indruk is die van een fris nieuw grungegeluid: Yanya laat haar gitaar ronken terwijl ze zingt op snerend nonchalante toon. In ‘Melt’ klinkt ze anders: zoekend en verhalend, begeleid door een primitieve drumcomputer. Soms is er een misser, zoals het overladen popliedje ‘Safety Net’. Rode draad is de losse en tegelijk trefzekere toon waarop Yanya haar liedjes de microfoon in laat kolken.

Live: 16/4 Bitterzoet, Amsterdam; 19 en 20/4 Motel Mozaique, Rotterdam.