Netanyahu stevent af op winst in verkiezingen

Het rechtse blok van Netanyahu zou kunnen rekenen op 65 van de 120 zetels in het Israëlische parlement.

Netanyahu, met lippenstift rond zijn lippen, en zijn vrouw na de bekendmaking van de exitpolls.
Netanyahu, met lippenstift rond zijn lippen, en zijn vrouw na de bekendmaking van de exitpolls. Foto Ammar Awad/Reuters

Premier Benjamin Netanyahu lijkt woensdag af te stevenen op een zege bij de Israëlische parlementsverkiezingen. Met ruim 97 procent van de stemmen geteld lijkt zijn Likud-partij iets meer stemmen te krijgen dan Kahol Lavan. Het rechtse blok van Netanyahu zou kunnen rekenen op 65 van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement. De resultaten zijn nog niet definitief.

Netanyahu was verwikkeld in een nek-aan-nek-race met de nieuwe centrum-rechtse oppositiepartij Kahol Lavan (Blauw en Wit). Beide kanten eisten de overwinning dinsdagavond al op, hoewel nog niet alle stemmen geteld waren. De Israëlische president Reuven Rivlin zal na de bekendmaking van de officiële uitslag, die later deze week wordt verwacht, een van de gekozen Knessetleden aanwijzen om een coalitie te vormen.

Lees ook: Israël moet kiezen: voor of tegen sterke man Bibi

Netanyahu’s eigen partij kan volgens de laatste uitslagen rekenen op 35 zetels, net als Kahol Lavan. De Likud-partij wordt ondersteund door kleinere, rechtse partijen waardoor het ernaar uitziet dat Netanyahu na tien jaar regeren opnieuw een coalitie mag vormen. De vorige coalitiepartners van Bibi, zoals de premier wordt genoemd, hebben al toegezegd opnieuw een regering met hem te willen vormen.