Nederlandse vrouw en dochtertje vast in Turkije

De vrouw was betrokken bij een Nederlands-Koerdische vereniging die volgens Turkse justitie banden heeft met de PKK. Sinds vrijdag zit ze met haar dochtertje van vijf maanden vast.

Een Nederlandse vrouw zit sinds vrijdag met haar dochtertje vast in Turkije.
Een Nederlandse vrouw zit sinds vrijdag met haar dochtertje vast in Turkije. Foto Tolga Bozoglu/EPA

Een Nederlandse vrouw uit Rotterdam is samen met haar jonge dochtertje vastgezet in Turkije. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag na berichtgeving van de NOS.

Het dochtertje zou vijf maanden oud zijn, de twee zitten sinds vrijdag vast. Volgens de NOS wordt de 31-jarige vrouw verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het ministerie geeft consulaire bijstand maar doet geen uitspraken over het juridische dossier.

De koepelvereniging Demned Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan meldt dat het gaat om een voormalige co-voorzitter van hun organisatie. Dit feit zou ook vermeld staan in de Turkse tenlastelegging. Demned heeft volgens Turkse justitie banden met de Koerdische terreurbeweging PKK.

Stedentrip

De vrouw zou volgens de NOS hebben ontkend dat er sprake is van banden met de PKK. Ze zou voor een driedaagse stedentrip in Istanbul zijn geweest en toen ze wilde terugvliegen zijn opgepakt op het vliegveld. In het verhoor zou ze gezegd hebben dat Demned legaal is in Nederland en dat ze zich binnen de vereniging bezighield met culturele activiteiten zoals dans- en taallessen.

Volgens het ministerie hebben twee medewerkers van het consulaat in Istanbul woensdag de vrouw en het dochtertje bezocht. Het tweetal zou het „naar omstandigheden goed” maken, zegt een woordvoerder. Het ministerie staat in contact met de familie. De vrouw wordt bijgestaan door een Nederlandse advocaat. Verder wil Buitenlandse Zaken geen details delen over de kwestie.

De man van de vrouw zou naar Istanbul zijn gevlogen om het tweetal te bezoeken, schrijft de NOS. Dat zou tot nu toe niet zijn gelukt. Ook zou het dochtertje kampen met een luchtweginfectie en diarree. Volgens een advocaat werden medicijnen in de gevangenis van de vrouw afgenomen en mocht de vader geen luiers of medicijnen afgeven.

Demned was woensdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar. In december organiseerde de koepelvereniging nog een hongerstaking om aandacht te vragen voor Abdullah Öcalan, een van de oprichters van de PKK die in Turkije vastzit en levenslang heeft gekregen.