Moeder Lili en Howick mag terugkeren naar Nederland

Moeder Armina woont sinds de zomer van 2017 in Armenië en heeft haar zoon en dochter sindsdien niet meer gezien.

Moeder Armina woont sinds 2017 weer in Armenië.
Moeder Armina woont sinds 2017 weer in Armenië. Foto ANP/Rob Engelaar

De moeder van de tieners Lili en Howick, Armina, mag terugkeren naar Nederland. Dat heeft advocaat Patricia Scholtes woensdag bekendgemaakt aan RTL Nieuws.

Moeder Armina woont sinds de zomer van 2017 in Armenië en heeft haar zoon en dochter sindsdien niet meer gezien. Advocaat Scholtes gaat ervan uit dat de moeder deze maand of begin volgende maand naar Nederland zal terugkeren. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de dienst die de verblijfsaanvragen beoordeelt, wil niet ingaan op “individuele gevallen”.

Geen verblijfsvergunning

Lili en Howick mochten in september vorig jaar toch in Nederland blijven, nadat de twee eerder zouden worden teruggestuurd naar Armenië. In 2008 kwamen ze met hun moeder naar Nederland en een jaar later hoorden ze voor het eerst dat ze geen verblijfsvergunning zouden krijgen. Moeder Armina voerde een jarenlange procedure om met haar gezin in Nederland te mogen blijven. Vanwege administratieve achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) sleepte de zaak voort.

Uiteindelijk werd besloten dat het gezin terug moest keren naar Armenië, waarop de twee kinderen onderwerp werden van een publieke discussie. Meer dan 100.000 mensen tekenden een petitie met het verzoek om Lili en Howick in Nederland te houden. De twee doken onder en in september vorig jaar zwichtte het kabinet voor de publieke druk. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) maakte uiteindelijk gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid om de uitzetting van de twee tieners tegen te houden.