Opinieblad

Hoofdredacteur Vrij Nederland wil verder zonder redactie

Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland (VN), wil zijn gehele schrijvende redactie ontslaan. Hij wil zelf blijven zitten, met twee ondersteunende krachten. Dat staat in een plan dat hij vorige week aan de redactie heeft voorgelegd, , bevestigen bronnen bij het opinieblad.. De redactie, die volgens het statuut beslissingsrecht heeft, moet zich nog over het plan uitspreken VN heeft nu nog twaalf vaste krachten, van wie zes schrijvende redacteuren en een hoofdredacteur, samen goed voor 9,74 voltijdsbanen. Vorig jaar raakte VN een derde van zijn lezers kwijt, blijkt uit cijfers van instituut NOM. De betaalde oplage zakte van 28.368 (2017) naar 18.964 exemplaren (eind 2018). Als het plan wordt aangenomen, wil uitgeverij WPG een half miljoen euro per jaar investeren. Wijndelts wil zelf niet reageren, maar vorige week zei hij tegen NRC: „In oktober heeft de uitgever me verteld wat de kaders zijn, en ik heb hierop een plan gemaakt om VN toekomstbestendig te maken.” Van de uitgever hoeft VN geen winst te maken, maar moet wel kostendekkend zijn. (NRC)