Japanse straaljager neergestort, piloot vermist

Delen van het toestel zijn na de crash gevonden. De piloot, een man van in de veertig, wordt vermist.

Een boot van de Japanse kustwacht en een Amerikaans vliegtuig zoeken naar de piloot.
Een boot van de Japanse kustwacht en een Amerikaans vliegtuig zoeken naar de piloot. Foto Kyodo News/AP

Een Japanse F-35 is dinsdag neergestort in de Grote Oceaan. Dat meldt het Japanse ministerie van Defensie volgens de internationale persbureaus. Delen van het vliegtuig zijn na de crash gevonden, de piloot wordt nog vermist. Het gaat volgens het ministerie om een man van in de veertig.

De straaljager, ook bekend als de Joint Strike Fighter, steeg op vanaf een luchtmachtbasis in de prefectuur Aomori voor een gevechtstraining boven zee. Na ongeveer een half uur vliegen verdween het toestel van de radar. Het is vooralsnog onduidelijk wat de oorzaak van de crash is. Drie andere F-35’s keerden veilig terug van de training.

Twaalf andere F-35-toestellen van de basis in Aomori worden voorlopig aan de grond gehouden, meldt minister Takeshi Iwaya volgens persbureau AP. Amerikaanse militairen die gestationeerd zijn in Japan helpen bij de zoektocht naar de piloot, schrijft het leger op Twitter.

Japan gebruikt sinds vorig jaar F-35-straaljagers. Volgens de huidige plannen van premier Shinzo Abe zal het land nog 147 dergelijke toestellen aanschaffen. Ook Nederland koopt er 37, waar er oorspronkelijk waren er 85 gepland. Eind vorig jaar werd nog geld uitgetrokken voor de aanschaf van waarschijnlijk vijftien extra vliegtuigen. De JSF moet de opvolger van de F-16 worden.

Lees ook: Nederland maakte valse start bij aankoopproces F-35