‘Irak wil IS-leden berechten in ruil voor miljarden’

Westerse landen huiveren bij de gedachte dat ze onderdanen die vochten voor IS moeten terugnemen uit Syrië. Irak zou nu een oplossing voorstellen.

Het kamp al-Hol in het noordoosten van Syrië, waar veel IS-families zijn samengebracht.
Het kamp al-Hol in het noordoosten van Syrië, waar veel IS-families zijn samengebracht. Foto Delil Souleiman/AFP

Irak heeft aangeboden om alle buitenlandse IS-strijders die in Noordoost-Syrië gevangen zitten te berechten. In ruil daarvoor wil Bagdad wel miljarden dollars van de landen waaruit de verdachten afkomstig zijn.

Dat zeggen anonieme Iraakse en westerse bronnen tegen verschillende westerse media. Drie Iraakse bronnen zeiden tegen het Franse persagentschap AFP dat Bagdad het voorstel vorige week heeft voorgelegd aan de door de VS geleide coalitie die in Irak en Syrië tegen IS vecht, maar dat er nog geen antwoord is gekomen.

De Syrische Koerden hebben momenteel zo’n duizend mannelijke buitenlandse IS-strijders, en zo’n negenduizend buitenlandse vrouwen en kinderen, in hechtenis in gevangenissen en kampen in Noordoost-Syrië.

Weinig animo

De Koerden smeken de landen waaruit de IS’ers afkomstig zijn al jaren om hen te repatriëren en hen te berechten in hun landen van herkomst. Maar er is in de Europese landen heel weinig animo om dat te doen.

Alleen Frankrijk had tot nog toe aangekondigd dat het honderden jihadisten, ook mannelijke strijders, wilde repatriëren. Maar op die beslissing is teruggekomen omdat het thema politiek te gevoelig ligt. „Deze landen hebben een probleem, dit is een oplossing”, zei een Iraakse regeringsbron tegen AFP.

Berechting door Irak is al eerder geopperd, maar het idee werd concreter toen in februari twaalf Fransen die in het Syrische Baghouz waren gearresteerd, werden overgebracht naar Irak om daar berecht te worden.

Guantanamo

The Guardian vernam uit westerse regeringsbronnen dat Irak in ruil een voorschot van 10 miljard dollar vraagt, plus één miljard dollar per jaar, om de IS-verdachten te berechten en gevangen te houden. AFP had bescheidener cijfers: twee miljard dollar, of twee miljoen dollar per verdachte per jaar. Dat laatste cijfer zou berekend zijn op basis van de kostprijs per gevangene op de Amerikaanse basis van Guantanamo, Cuba.

Berechting van de IS-strijders en hun families in Irak zou voor veel westerse landen een netelige kwestie oplossen. Maar er is een probleem: Irak hanteert de doodstraf, en de meeste landen waaruit de IS-strijders komen, zijn tegen de doodstraf.

Nederlanders zijn in Irak nog niet ter dood veroordeeld, wel twee Belgen. België heeft in beide gevallen Irak verzocht om de doodstraf om te zetten in levenslang. Of daar gevolg aan is gegeven, is niet bekend.

Mensenrechtenorganisaties hebben ook veel kritiek op de rechtspraak in Irak in het algemeen. Processen tegen IS-verdachten duren vaak slechts enkele minuten, en in het geval van de Iraakse verdachten zijn bekentenissen vaak afgelegd onder foltering.

Voor de buitenlandse IS’ers geldt dat hun loutere aanwezigheid in IS-gebied voldoende bewijs is van hun schuld.