Hoe bereid je een kind voor op discriminatie?

Opgevoed Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen. Deze week: discriminatie.

Illustratie Martien ter Veen

Moeder: „Mijn vriend en ik hebben wortels in drie landen. Onze zoon van bijna 7 lijkt op ons allebei, maar sommige Nederlanders vinden dat hij een Marokkaans uiterlijk heeft. We leven in een omgeving waar ons gezin geen uitzondering is en hij heeft voor zover ik weet nooit te maken gehad met vooroordelen. Maar hij zal die wel gaan tegenkomen.

„Om hem te waarschuwen, heb ik onlangs gezegd dat hij misschien zal meemaken dat mensen boos op hem reageren en vinden dat hij hier niet thuishoort. Ik ben geschrokken van de hevigheid van zijn reactie. Hij was echt overstuur. Hij vond het gemeen en oneerlijk, omdat hij hier is geboren en zijn familie hier woont.

„Ik doe er alles aan om hem mee te geven dat hij meerdere identiteiten heeft en wat dat inhoudt. We spreken thuis twee talen, we zijn ook vaak op bezoek in mijn geboorteland en dat van mijn vriend.

„Hoe kaart ik dit lastige onderwerp het beste aan? Ik wil graag dat hij zich hier thuis voelt.”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma voorleggen? Mail uw vraag naar opgevoed@nrc.nl.

Trots op verschillende identiteiten

Gonneke Stevens: „Het is goed dat u dit bespreekbaar maakt, want we weten uit onderzoek dat kinderen al op de basisschool etnische discriminatie ervaren, en dat deze kinderen meer gedragsproblemen en emotionele problemen hebben. Ze hebben minder zelfvertrouwen. Het allerbelangrijkst is dat kinderen voelen dat ze over discriminatie kunnen praten. Ze moeten weten dat ze onmiddellijk naar pappa en mamma of de leerkracht kunnen zodra zoiets gebeurt.

„Zorg alleen dat wat u bespreekt, aansluit bij de leeftijd van uw kind en wat hij meemaakt. U kunt zeggen: ‘Soms plagen kinderen wel eens. Dat kan veel verschillende redenen hebben, en dat kan óók komen omdat je er anders uitziet, maar gelukkig gebeurt dat niet vaak.’ Het is belangrijk dat u zelf niet te aangedaan reageert. Anders wordt de lading te groot, en kan het zijn dat uw kind u gaat sparen.

„Uit onderzoek blijkt dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond minder psychische problemen hebben als ze zich verbonden voelen met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse cultuur. Daaruit leiden we af dat het goed is om thuis te blijven benadrukken dat uw kind trots kan zijn op zijn verschillende identiteiten.”

Leg uit wat vooroordelen zijn

Stijn Sieckelinck: „Ik snap dat u ongerust bent, want het publieke debat verhardt en onverdraagzaamheid neemt toe. Maar voor uw kind van 7 is dit nog niet te begrijpen.

„Basisschoolkinderen moeten vooral de boodschap krijgen dat dit hun thuis is. Uit weerbaarheidsonderzoek weten we dat kinderen feilloos aanvoelen hoe ouders naar de maatschappij kijken. Zodra ouders bijvoorbeeld laten doorschemeren dat ‘er geen kansen bestaan voor ons soort mensen’, nemen kinderen dat over.

„Een kind voorbereiden op zo’n ingrijpende ervaring als discriminatie is erg moeilijk. Wat u wel vast kunt doen is uitleggen wat vooroordelen zijn. U kunt hem leren dat we allemaal vooroordelen hebben, dat het hokjes zijn die we zelf in ons hoofd maken om de wereld te begrijpen. Als uw kind dan op een dag onverhoopt gediscrimineerd wordt, voelt het zich niet meteen wanhopig, maar kan het dat plaatsen in zijn inzicht over de menselijke natuur. Dan hoeft het ook niet te concluderen: álle mensen uit die groep denken precies zo.

„Wat het meegeven van deel-identiteiten betreft: het is goed die uit te dragen, maar uiteindelijk zal uw zoon daar zijn eigen versie van moeten bricoleren.”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.