Gedupeerde aandeelhouders beginnen rechtszaak tegen Boeing

Nasleep crashes

Aandeelhouders van Boeing klagen de vliegtuigbouwer aan vanwege de problemen met het model 737 MAX. Volgens de beleggers heeft het bedrijf „winstgevendheid en groei boven veiligheid en eerlijkheid gesteld” door de 737 MAX te snel op de markt te brengen. Ook zou Boeing hebben verborgen hoe groot de veiligheidsproblemen waren.

Het gaat om een collectieve rechtszaak onder leiding van aandeelhouder Richard Seeks. Hij zou begin maart driehonderd Boeing-aandelen hebben gekocht, om deze de afgelopen weken met aanzienlijk verlies weer te verkopen. Het is onduidelijk hoeveel beleggers zich hebben aangesloten. Onder het rechtbankdocument staat alleen Seeks’ naam, maar hij stelt op te komen voor iedereen die financiële schade heeft geleden doordat de beurskoers is met ruim 10 procent gedaald. In de afgelopen maanden stortten twee toestellen van het type 737 MAX neer. In oktober kwamen 189 mensen om het leven bij een crash in de Javazee, vorige maand stierven 157 inzittenden van een Boeing bij een crash in Ethiopië. Door een fout in de software werd in beide gevallen zonder reden een automatisch besturingssysteem voor noodsituaties geactiveerd, waardoor de neus van het vliegtuig naar beneden werd geduwd. De piloten konden dit niet handmatig verhelpen. De rechtszaak is het zoveelste probleem voor de vliegtuigbouwer. Wereldwijd staan de 737 MAX-toestellen aan de grond. Ook hebben nabestaanden rechtszaken aangespannen tegen Boeing. (NRC)