Museum Fenix in Rotterdam koopt kunstwerk van Bill Viola

Aankoop Het toekomstige landverhuizersmuseum Fenix in Rotterdam heeft een videofilm van de Amerikaanse Bill Viola verworven. Hij is een van de bekendste videokunstenaars ter wereld.

Still uit Bill Viola, Ancestors , 2012
Still uit Bill Viola, Ancestors , 2012

De Fenix, het toekomstige landverhuizersmuseum in Rotterdam, heeft een videofilm van de Amerikaanse kunstenaar Bill Viola verworven: Ancestors (2012). De Stichting Droom en Daad, de oprichter van het museum, maakte de aankoop voor een onbekend bedrag woensdagmorgen bekend.

Viola (1951) is een van de bekendste videokunstenaars ter wereld. Ancestors (Voorouders) is een 23 minuten durende film over twee mensen die langzaam door een van hitte zinderend landschap recht op de kijker aflopen. Het werk krijgt in de toekomstige opstelling een centrale plek, zegt stichtingsdirecteur Wim Pijbes. De video verbeeldt de menselijke beweging en verplaatsing, het thema van het museum.

Het landverhuizersmuseum De Fenix wordt gevestigd in de historische Fenixloods, op Katendrecht in Rotterdam. Op 6.000 vierkante meter zullen de verhalen worden verteld van de 3 miljoen Europese migranten die vanuit Rotterdam met de boot naar de Nieuwe Wereld vertrokken. Onder hen onder anderen geleerde Albert Einstein, schrijver Thomas Mann, Kennedy-moordenaar Lee Harvey Oswald en Tarzan-vertolker Johnny Weissmuller.

De Stichting Droom en Daad is de filantropische organisatie van de schatrijke familie Van der Vorm, ooit de uitbaters van de Holland-Amerika Lijn. Eerder maakte de stichting bekend te gaan samenwerken met Ellis Island in New York en het Stadsarchief Rotterdam, dat honderdduizenden passagiersgegevens beheert.