Echtpaar vrijgesproken van moord op dochter Joëlle Tromp

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist tegen de moeder en haar ex-partner.

De rechtbank in Rotterdam acht moord niet bewezen.
De rechtbank in Rotterdam acht moord niet bewezen. Foto Roos Koole/ANP

Een vrouw en haar ex-man uit Zwaag zijn vrijgesproken van moord op hun 29-jarige dochter Joëlle Tromp. Zij stierf in 2012 in haar rolstoel door een euthanasiemiddel. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat Tromp het middel zelf had genomen, maar volgens het Openbaar Ministerie hadden haar moeder en stiefvader haar het goedje toegediend. De rechtbank in Rotterdam acht dit niet bewezen.

Het OM baseerde zich op getuigenverklaringen van familieleden. Zij zouden de moeder hebben horen zeggen dat zij en haar toenmalige partner betrokken waren bij de dood van Tromp. In het vonnis is te lezen dat de familieleden hebben verklaard dat de moeder en haar ex Tromp een „euthanasiedrankje” hebben toegediend, al dan niet op verzoek van Tromp zelf. De officier van justitie had tien jaar celstraf geëist tegen beiden.

Volgens de rechter zijn de getuigenverklaringen echter niet voldoende om het duo te veroordelen. Zo is er „nauwelijks tot geen steunbewijs” gevonden voor het scenario dat de familieleden schetsen. Daarnaast is er na de dood van de jonge vrouw een afscheidsbriefje van haar hand gevonden en had zij eerder suïcidepogingen gedaan.

De moeder en haar ex-partner hebben tot slot altijd ontkend achter de dood van hun dochter te zitten. Hun verklaringen zijn volgens de rechtbank „voor het belangrijkste deel consistent”. De moeder heeft verklaard dat haar dochter contact opnam met de aankondiging dat ze zelfmoord wilde plegen, waarna zij en haar partner naar haar woning zijn gegaan.

Kort na aankomst overleed de vrouw, volgens de moeder nadat ze het laatste beetje euthanasiemiddel in haar sonde spoot. Volgens de verklaringen van het vrijgesproken ex-stel kwam de stiefvader na haar dood binnen.