Deel van Fukushima weer bewoonbaar verklaard

Acht jaar nadat een tsunami de kerncentrales beschadigde, kan een deel van de voormalige bewoners van Okuma weer terugkeren.

Het dorp Okuma, bij de kerncentrale Fukushima. Zo'n 40 procent van de voormalig bewoners van het dorp kunnen volgens de Japanse regering terugkeren.
Het dorp Okuma, bij de kerncentrale Fukushima. Zo'n 40 procent van de voormalig bewoners van het dorp kunnen volgens de Japanse regering terugkeren. Foto Kyodo/AP

Japan heeft woensdag een van de twee dorpen bij de kerncentrale in Fukushima weer gedeeltelijk bewoonbaar verklaard, meldt persbureau AP. Het is voor het eerst dat de regering een noodverordening opheft in de directe omgeving van de kerncentrale, waar na een tsunami in 2011 explosies plaatsvonden en de omgeving ernstig werd vervuild.

Acht jaar na de kernramp in Fukushima is het opruimen nog in volle gang. Opruimen kernrampplek is ‘mikado in ’t groot’

Het stralingsniveau in het dorp Okuma, zo’n zeven kilometer ten westen van de centrale, is fors gedaald dankzij ontsmettingswerkzaamheden van de afgelopen jaren. Zo’n 40 procent van de voormalige bewoners van het dorp zou terug kunnen keren. Maar vooralsnog zouden nog geen 370 mensen, 4 procent van Okuma’s voormalige bewonersaantal, zich weer hebben ingeschreven. Het naastgelegen Fataba blijft net als andere dorpen in de omgeving afgesloten. Gebieden verder van de centrale werden al eerder vrijgegeven.

Volgens dorpsambtenaren zou de terugkeer van bewoners het herstel van de omgeving bevorderen. “We staan eindelijk aan het begin van wederopbouw”, aldus de burgemeester van Okuma. Critici stellen dat de regering, in aanloop van de Olympische Zomerspelen van 2020, vooral naar buiten toe wil laten zien dat het gebied weer veilig is.

In 2011 trof een zeebeving de noordoostkust van Japan, waarop een tsunami volgde en de drie reactoren in de kerncentrale ontploften. Daardoor verspreidden grote hoeveelheden radioactief materiaal zich in de omgeving. 160.000 mensen moesten het gebied verlaten.