De Kamer en Trump ruziën over Goudse kaas en klokken

Rutte mag weer overleggen over Brexit. De senaat torpedeert na 13 jaar het plan van Van der Staaij alsnog. Nederland en de VS ruziën over tarieven. En vrouwonvriendelijke grapjes in de Tweede Kamer zijn passé.

UITSTEL VAN BREXECUTIE: Het zijn goede dagen voor de airmiles van Mark Rutte. Maandag vloog de premier naar Vietnam voor een handelsmissie. Gisteren keerde hij, vroeger dan gepland, terug vanwege de nieuwste Brexit-episode. Eerst spreekt hij vandaag met de Tweede Kamer, direct daarna reist hij naar Brussel. Daar wordt overlegd over het nieuwe Britse verzoek om uitstel. Hoe complex het dossier is, bewees Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD), die afgelopen dagen voor Rutte inviel. Het verschil tussen een harde Brexit en een No Deal-Brexit was hem niet helemaal duidelijk. Ook voor Rutte zijn de keuzes niet eenvoudig. Met zijn steun voor uitstel is niet elke EU-leider het zonder meer eens. Voorspelling: het overleg van vandaag zou een Brexit wel eens op de lange baan kunnen schuiven.

Uitstel van Brexecutie II: En hoe staat het met het Nexit-standpunt van FvD? Nieuwsuur legde de vraag gisteren voor aan partijleider Thierry Baudet in de wandelgangen van het Kamergebouw. Die hoopte met een nieuwe vondst een einde te maken aan de verwarring over de wensen van Forum. Aanstaand senator Henk Otten hamert nog altijd op onderhandelingen om een vertrek uit de EU te voorkomen. Maar dat zei Baudet niet: hij wil én een referendum én een exit. “We willen uiteindelijk er wel uit, want we zijn tegen de EU.”

ONVERDRAAGLIJK: De laatste overtuigingspogingen van Mat Herben en Kees van der Staaij mochten niet baten. Hun gezamenlijke initiatief om Nederlandse soevereiniteit voortaan alleen over te dragen aan de EU als voor Europese verdragen een tweederde meerderheid in het Nederlandse parlement bestaat, sneuvelde gisteren in de Eerste Kamer. “Als puntje bij paaltje komt, gaat Europa voor alles”, reageerde een teleurgestelde Van der Staaij. Het wetsvoorstel had dertien jaar op de agenda gestaan. Juist nu de senaat het initiatief torpedeerde, werd wel duidelijk hoe actueel het onderwerp weer is. “Stop deze uitverkoop”, twitterde Derk Jan Eppink, Europees lijsttrekker voor FvD, met een sneer naar CDA en VVD. De boodschap was duidelijk: hun tegenstem wordt voorlopig niet vergeten.

ZE SMELTEN DE KAZEN: Alsof de Hoekse en Kabeljauwse Twisten herleven, zo lezen de krantenkoppen over de mogelijke handelsoorlog tussen Europa en de VS. “Dreigend kaasconflict verontrust Kamer”, meldt bijvoorbeeld De Telegraaf vandaag. Er staat ook wat op het spel: gisteren kondigden de VS nieuwe importtarieven aan op allerlei Europese producten, van Goudse kaas tot fietsen en wandklokken. De heffingen zijn een Amerikaanse poging om de EU-subsidies voor de Europese vliegtuigindustrie af te straffen, schrijft economieredacteur Egbert Kalse. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert weet al op wie we onze hoop moeten vestigen: Pete Hoekstra. De Amerikaanse ambassadeur werd uitgerekend vorige week op de Goudse kaasmarkt tot ‘honorair waagmeester’ benoemd. Die titel kan hij wat Van Helvert betreft meteen waarmaken.

BAUDETDREIGER: Ze riep ‘zeg dan paf’, niet ‘doe dan paf’. Een groot verschil, volgens de advocaten van Mila van den B., die tijdens een anti-racismedemonstratie de aandacht trok met haar anti-Baudetleuzen. Ze verscheen gisteren voor de rechter. Voor het Openbaar Ministerie hield dat verweer geen stand. De officier van justitie meent dat ze “expliciet heeft opgeroepen tot doodslag of moord op Thierry Baudet” en eiste een taakstraf van 180 uur. De docent van de Universiteit Utrecht die na de verkiezingszege van Forum ‘Volkert, waar ben je’ op Facebook schreef, mag wel zijn baan behouden, zo liet de universiteit gisteren weten.

TEKEN AAN DE WAND: Er komt vandaag een nieuwe lading handtekeningen naar het Kamergebouw. Stichting Exxpose haalde er 40.000 op met een burgerinitiatief om betalen voor seks strafbaar te stellen. Dat aantal is genoeg om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers was een van de ondertekenaars, maar veel partijen zijn erg kritisch over het voorstel. Het succes van de kinderpardon-petitie van Tim Hofman, goed voor 250.000 handtekeningen, wordt dus moeilijk te herhalen.

ERDÄMMERUNG: Wat gebeurt er als je anno 2019 nog een vrouwonvriendelijke grap in de Tweede Kamer maakt? Doe maar niet. CDA’er Chris van Dam ondervond het gisteren tijdens een Kamerdebat aan den lijve. Twee vrouwen met een meningsverschil, zei Van Dam, daar moest hij zich als man niet in mengen. Prompt viel de hele Kamer over hem heen. “Wat is dit voor opmerking?”, reageerde een gepikeerde Kamervoorzitter Khadija Arib. “Neem het terug. Neem het terug.”

QUOTE VAN DE DAG:

“Ze weigeren gewoon te komen. Een belediging van de democratie.”

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer deelt met RTL Nieuws zijn boosheid over het wegblijven van Shell bij een hoorzitting over het bedrijf.