Brieven

Brieven NRC Handelsblad 10/4/2019

Priester (1)

Onwaarachtig en onwaar

Priester Valkering stelt: „De kerk wordt gemold door onwaarachtigheid” (‘Ik weet dat ik niet die kuise Henkie ben’, 6/4). Hij is geschorst omdat hij zich niet aan het celibaat houdt en publiekelijk als homoseksueel uit de kast is gekomen. Toch voelt hij zich eindelijk verlost. Eenzelfde soort bevrijding heb ik ervaren toen ik bekende dat ik mij van priester tot atheïst had bekeerd. Het christendom is, net als alle religies, gebaseerd op mythologische verhalen. Ik wens Valkering toe dat hij ontdekt dat de kerk niet alleen onwaarachtig is, maar dat het christendom simpelweg niet waar is.

Priester (2)

Porno als evangelie

Pierre Valkering heeft zich in een heilige strijd gestort om het kwaad uit de katholieke kerk te zuiveren door zijn seksuele uitspattingen te onthullen. Hij gelooft blijkbaar in seks zonder liefde, zoveel is duidelijk. Persoonlijk denk ik dat zijn gedrag geen goed voorbeeld is voor onze kinderen. Kinderen moeten leren dat de medemens nooit een object is en dat liefde mooi en teder is, en een offer vraagt. Liefde is een avontuur dat kwetsbaar maakt, maar ook sterker. Het is een teken van armoede dat Valkering onthaald wordt als held en zelfs bloemen krijgt van onze burgemeester.


parochiaan

Alcohol

Kan juist wél goed zijn

Alcohol drinken is in alle gevallen slecht, zegt de wetenschap (Alcohol is schadelijk, ook in kleine hoeveelheden, 5/4). Wat is precies ‘slecht’? Helemaal geen alcohol drinken is ongetwijfeld beter voor onze fysieke gesteldheid. Maar velen weten uit eigen ervaring dat ons welbevinden er met een goed glas op vooruit gaat. Ik moet er niet aan denken voortaan met een glas water of sap op diners, borrels, feesten en partijen te staan. Laten we het dilemma maar eerlijk benoemen: drank is schadelijk maar helemaal geen drank heeft ook vervelende bijwerkingen.

Verkeersveiligheid

Fietspad af, helm op

Als Amsterdammer maak ik dagelijks het een en ander mee op het fietspad (Strijd om het fietspad, 6/4). De daarvoor nu gekozen oplossing is er een van pappen en nathouden. Hier wel, daar niet als snorfiets op het fietspad, complete onduidelijkheid. De politie in Amsterdam zegt unverfroren dat het verkeer ‘geen prioriteit’ heeft en dat ze niet kunnen handhaven. De enige oplossing zou zijn: alle snorfietsen (net als in het buitenland) verbieden, en alle gemotoriseerde tweewielers op de rijweg. En allemaal een helm op. Want met alleen al in Amsterdam elke dag twee fietsers met hersenletsel op een ziekenhuisbed, is het hoog tijd actie te ondernemen. Naar analogie met de veiligheidsgordel in de auto: helmen op.

Klimaat

Shell houdt collecte

Shell maakt zich toch onsterfelijk belachelijk met hun collecte voor CO2-neutraal tanken? (Niet tanken voor zegeltjes maar voor bomen, 8/4.) Misschien dat ze er ook gelijk een plastic kotszakje bij kunnen leveren. Laat de aandeelhouders van Shell zich nu eens richten op serieuze technologische innovatie.

Theater

De grote sadist

Stefano Keizers stelt dat hij een „vorm van dierlijk sadisme” opwekt (De mishandeling van Stefano Keizers, 4/4). Het enige sadistische dier is de mens, de rest is onschuldig.

Correcties/aanvullingen

Terre des Hommes

In Zussen veroordeelde man voor beïnvloeden rechtsgang vervolgd (8/4, p. 2) stond dat de veroordeelde man, een 66-jarige kinderpsychiater, werkzaam was bij hulporganisatie Terre des Hommes. Dit is niet zo. De hulporganisatie heeft het misbruik aan de orde gesteld.

Burgerinitiatief

In Initiatief voor strafbaar stellen betaalde seks (9/4, p. 5) stond dat stichting Exxpose de campagne voor het burgerinitiatief tegen prostitueebezoek in 2018 startte. Exxpose begon echter in 2013 al met het verzamelen van handtekeningen.