Bodemonderzoekers van windmolenpark in Groningen krijgen een alarmknop

Bodemonderzoekers bij een toekomstig windpark in Groningen krijgen een „SOS-bel” om alarm te slaan bij acties van antiwindmolendemonstranten. Dat meldt RTV Noord,

Met de alarmknop komen de onderzoekers in direct contact met de meldkamer van de politie te staan. De organisatie voor bouwbedrijven Bouwend Nederland noemt het „een unieke situatie”.

Medewerkers van aannemingsbedrijf Alsema, die het onderzoek leiden, dragen volgens RTV Noord sinds vorige week een touwtje met daaraan een SOS-button. Bij het indrukken van die knop zou de politie direct kunnen meeluisteren. „Zij bepalen vervolgens ook of wij hulp krijgen als er iets aan de hand is”, aldus een medewerker tegen RTV Noord. De politie wil tegenover de omroep weinig kwijt over de maatregel.

De onderzoekers hebben nog geen reden gehad om de knop te gebruiken. „Hier komt eigenlijk niemand. Alleen de boer neemt soms een kijkje, maar die vindt het natuurlijk niet erg dat wij hier zijn.”

De spanningen rond de windmolens in de provincie Groningen liepen de laatste tijd hoog op. Vorige week werd bekend dat een ondernemer uit Oldambt zich na dreigbrieven terugtrekt uit het windmolenproject. Ook werd op verschillende locaties van windparken asbest gedumpt.

Adriaan Hoogendoorn, burgemeester van Midden-Groningen, waar het windpark komt te staan, snapt de „reflex”. Hij betreurt de situatie en noemt deze „absoluut onwenselijk”.

Ook de Tweede Kamer is bezorgd over de dreigementen die ondernemers ontvangen. Volgens persbureau ANP is een meerderheid voor een debat over de kwestie. VVD, CDA en ChristenUnie willen dat het debat over de strafrechtelijke kant van de zaak gaat.