Rechtse aanslagpleger heet minder vaak ‘terrorist’ dan islamitische

Een wereldwijd onderzoek naar berichtgeving over elf recente aanslagen, leert dat media nogal selectief omgaan met het begrip ‘terrorisme’.

Agenten voor de Masjid Al Noor-moskee in Christchurch.
Agenten voor de Masjid Al Noor-moskee in Christchurch. Foto Sanka Vidanagama / AFP

Aanvallen door islamitische extremisten worden door media wereldwijd aanzienlijk vaker bestempeld als ‘terroristisch’ dan aanvallen door aanhangers van extreem-rechts. Dat meldt The Guardian op basis van een recent onderzoek van het Britse bureau Signal AI.

Lees ook De schutter van Christchurch reisde door Europa op zoek naar zijn eigen gelijk

Signal AI onderzocht meer dan tweehonderdduizend nieuwsberichten en transcripten van radio- en tv-uitzendingen in tachtig talen, over elf verschillende terreuraanslagen van de afgelopen twee jaar. Waaronder ook berichtgeving van bijvoorbeeld de China Daily, The Jerusalem Post en Russia Today.

Er werd gekeken naar het vermelden van de dader in combinatie met woorden als ‘terrorisme’, ‘terrorist’ of ‘terreur’. En naar berichten waarin dat etiket achterwege bleef. Wat blijkt: bij aanslagen uit extreem-rechtse hoek wordt minder vaak van terrorisme gesproken dan bij een islamitisch geïnspireerde aanslag. 24 procent tegen 78 procent.

Media volgen woorden regering

Uitzondering was de berichtgeving over de aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland. De bereidwilligheid van media om de dader, rechts-extremist Brenton Tarrant, als terrorist te bestempelen was hier juist verrassend groot. Dit zou volgens Signal AI te maken kunnen hebben met het optreden van premier Jacinda Ardern. Zes uur na de aanslagen noemde zij de aanval een „daad van terreur”. Veel media volgden haar hierin.

Dit staat in contrast met de berichtgeving over de aanslag op de synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh in oktober 2018. President Trump vermeed het woord ‘terrorist’. Volgens de onderzoekers waren daardoor ook media vermoedelijk voorzichtiger met termen als ‘terrorist’ en ‘terrorisme’.

NRC is terughoudend in het gebruik van dit etiket.