Beloningsbeleid

Verzekeraar ASR stopt met geldbonussen voor de top

Verzekeraar ASR stopt per 2020 met het uitkeren van geldbonussen aan de bestuurs-top. Wel moet de bestuursvoorzitter een groter belang nemen in de onderneming. Als aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei instemmen, gaat het nieuwe beleid in.

Na gesprekken met onder meer het ministerie van Financiën, klanten en aandeelhouders besloot de verzekeraar over te stappen op salarisschalen in plaats van variabele en individuele bestuurssalarissen. Volgens de nieuwe plannen stijgt het salaris van de top voortaan mee met die van de rest van het personeel. Afhankelijk van de prestaties kan het topsalaris nog eens met maximaal 6 procent worden verhoogd – voor overige werknemers is dat 3 procent. De bestuursvoorzitter mag maximaal twintig keer zo veel verdienen als degene die binnen ASR precies in het midden van de salarisverdeling staat.

De wijziging komt ruim een jaar nadat een forse loonsverhoging voor het bestuur werd aangekondigd - twee van de vier bestuurders krijgen ruim 67 procent erbij, topman Jos Baeten krijgt zo’n 40 procent extra. Hij ziet zijn salaris stijgen van 529.000 euro naar 740.000 euro in 2020.

In september 2017 verkocht de staat de laatste aandelen van het in 2008 als onderdeel van Fortis genationaliseerde ASR. (NRC)