Annejet van der Zijl schrijft Boekenweekgeschenk 2020

Boekenweekgeschenk Het wordt non-fictie, zegt Annejet van der Zijl. Het boek zal volgens haar gaan over een „een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij”.

Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl Foto Freek van Asperen

Annejet van der Zijl zal voor de Boekenweek van 2020 het jaarlijkse geschenkboek schrijven. De schrijfster werkt aan een Boekenweekgeschenk op basis van „een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij”, zo maakte de Stichting CPNB woensdagavond bekend.

Van der Zijl (1962), die door NRC ooit de „koningin van de literaire non-fictie” is genoemd, is daarmee de eerste schrijver in zeven jaar die een niet-fictief Boekenweekgeschenk zal schrijven. Kees van Kooten was de laatste. Historicus Van der Zijl schreef biografieën van Annie M.G. Schmidt en prins Bernhard, maar ook het internationaal doorgebroken De Amerikaanse prinses (2015), over de negentiende-eeuwse socialite Allene Tew. Van Zijls grootste bestseller Sonny Boy (2004) – 600.000 verkochte exemplaren – stond jarenlang in de Nederlandse bestsellerlijst en is in 2011 verfilmd. Vorige maand werd bekend dat het boek hoort tot de vaakst gekozen leeslijstboeken op havo en vwo.

Van der Zijl is de vierde vrouwelijke Boekenweekgeschenkschrijver in twintig jaar. Die ondervertegenwoordiging leidde vorig jaar al tot ophef én het besluit van de organisator, de Stichting CPNB, om een quotum in te stellen. Vanaf dit jaar worden het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay even vaak door mannen als door vrouwen geschreven. Wie het essay in 2020 schrijft, en wat het thema van de Boekenweek wordt, maakt de CPNB over enkele weken bekend.