Amnesty: Aantal executies wereldwijd in 2018 gedaald

De cijfers van China ontbreken in het rapport van Amnesty International. In de VS werd de doodstraf in 2018 vijfentwintig keer uitgevoerd.

In de Verenigde Staten werd de doodstraf vorig jaar vijfentwintig keer toegepast.
In de Verenigde Staten werd de doodstraf vorig jaar vijfentwintig keer toegepast. Foto AP

Het aantal executies is wereldwijd in 2018 gedaald, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een jaarlijkse rapportage. In 2017 werd het doodvonnis nog 993 keer uitgevoerd, vorig jaar werden 690 mensen geëxecuteerd, het laagste cijfer in de afgelopen tien jaar. Opnieuw ontbreken de cijfers van China in het rapport, waar volgens Amnesty naar schatting duizenden executies per jaar worden uitgevoerd.

In Iran (253), Saudi-Arabië (149), Vietnam (85) en Irak (52) werden voor zover bekend vorig jaar de meeste executies uitgevoerd. In Iran nam het aantal executies wel met 50 procent af door een wijziging in de anti-drugswetgeving. Het totaal aantal terdoodveroordeelden daalde licht, van 2.591 in 2017 naar 2.531 in 2018.

Volgens Amnesty International zijn de cijfers een stap in de richting naar complete afschaffing van de doodstraf. Eind 2018 hadden 106 landen de doodstraf voor alle misdaden in de wet afgeschaft. En in 142 landen is de doodstraf inmiddels in wet of praktijk afgeschaft.

Elektrische stoel

In de Verenigde Staten, waar iedere staat zelf bepaalt of de doodstraf als straf kan worden opgelegd, nam het aantal executies voor het tweede jaar op rij wel toe. In 2018 werd daar vijfentwintig keer het doodvonnis voltrokken. Ook in Wit-Rusland, Japan, Singapore en Zuid-Sudan werden meer executies uitgevoerd dan een jaar eerder.

In Thailand werd zelfs het eerste doodvonnis sinds 2009 voltrokken. Ook president Maithripala Sirisena van Sri Lanka kondigde eerder dit jaar nog aan na veertig jaar weer te beginnen met executies. Omdat de laatste beul in het land in 2014 ontslag had genomen, liet de president een advertentie plaatsen om zo twee nieuwe beulen te werven.