Recensie

Recensie Muziek

Alpha Blondy & The Solar System verbroederen in Eindhovense Effenaar

Reggae De Ivoriaanse reggae-ster Alpha Blondy moest zijn tour uitstellen wegens ziekte. Inmiddels is hij weer de oude en brengt hij met zijn fantastische begeleidingsband The Solar System alles en iedereen samen in Eindhoven.

Alpha Blondy tijdens een optreden in juli 2017 in Madrid.
Alpha Blondy tijdens een optreden in juli 2017 in Madrid. Foto Angel Manzano

De politiek en maatschappelijk getinte songteksten van legende Alpha Blondy, over religiekwesties en geweld tussen mensen, klinken – helaas – nog altijd even urgent als in 1983. In de Effenaar in Eindhoven zingt hij ze op de lome beats van zijn fantastische band The Solar System.

In 1983 debuteerde Blondy met Jah Glory, het album waar hij vandaag de dag nog altijd nummers van uitvoert. Na een instrumentale introductie door de tienkoppige band neemt de grootmeester plaats voor ‘Jerusalem’, de titeltrack van het album dat hij in 1986 opnam met The Wailers. Het is dus niet voor niets dat hij de Afrikaanse Bob Marley wordt genoemd. Toch klinkt de muziek van Alpha Blondy diverser, steviger, opliftender. De rake drumklappen gaan gepaard met gitaar- en saxofoonsolo’s en zelfs de bassist blijkt te kunnen zingen. De band is in bloedvorm.

De inmiddels 66-jarige Blondy moest door ziekte een eerdere tour afzeggen, maar is nu goed bij stem en huppelt over het podium. Hij schudt vrolijk handjes en brengt zijn serieuze teksten met zijn ogen gesloten. Over hoe hij ooit bijna omkwam door politiegeweld tijdens een demonstratie en over hoe hij probeert eenheid te creëeren tussen het jodendom, het christendom en de islam. „Niemand heeft het recht om te doden, in de naam van welke god dan ook. We moeten elkaar liefhebben in plaats van elkaar vermoorden”, vertelt hij het Eindhovense publiek.

Die boodschap van verbroedering slaat goed aan. Mensen omhelzen elkaar, er wordt gedanst op het snellere ‘Sweet Fanta Diallo’, er wordt geskankt op de ‘riddims’ en ondertussen zingt Blondy in het Engels, Frans en in diverse Afrikaanse talen. Uiteraard ontbreekt ook Pink Floyd-cover ‘Wish You Were Here’ niet op de setlist, wat zorgt voor nog grotere vreugde. Alles en iedereen is één in Eindhoven, want: „Everyday is a celebration day!”