Aandeelhouders klagen Boeing aan wegens problemen 737 MAX

De rechtszaak is aangespannen door een belegger die kort voor de crash in Ethiopië driehonderd aandelen kocht.

Rompen van de Boeing 737 MAX.
Rompen van de Boeing 737 MAX. Foto Elaine Thompson/AP

Aandeelhouders van Boeing klagen de vliegtuigbouwer aan vanwege de problemen met de toestellen 737 MAX. Volgens de beleggers heeft het bedrijf „winstgevendheid en groei boven veiligheid en eerlijkheid gesteld” door de 737 MAX te snel op de markt te brengen. Ook zou Boeing hebben verborgen hoe groot de veiligheidsproblemen waren.

Het gaat om een collectieve rechtszaak onder leiding van aandeelhouder Richard Seeks. Hij zou begin maart driehonderd Boeing-aandelen hebben gekocht, om deze de afgelopen weken met een aanzienlijk verlies weer te verkopen. Het is onduidelijk hoeveel beleggers zich aansluiten bij de rechtszaak. Onder het rechtbankdocument staat alleen Seeks’ naam, maar hij stelt op te komen voor iedereen die financiële schade heeft geleden doordat de beurskoers met ruim 10 procent daalde na de dodelijke crashes.

In de afgelopen maanden stortten twee toestellen van het type 737 MAX neer. In oktober kwamen 189 mensen om het leven bij een crash met een vliegtuig van Lion Air in de Javazee, vorige maand stierven 157 inzittenden van een Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines bij een crash in Ethiopië. Door een fout in de software werd in beide gevallen zonder reden een automatisch besturingssysteem voor noodsituaties geactiveerd, waardoor de neus naar beneden werd geduwd. De piloten konden dit niet handmatig terugdraaien.

De rechtszaak is het zoveelste probleem voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Wereldwijd staan de 737 MAX-toestellen aan de grond, Boeing heeft de productie moeten beperken. Ook hebben een aantal nabestaanden rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf.